Vesna Pusić doživjela je novi poraz u svojim ambicijama da se dokopa Ujedinjenih naroda. Nakon što je Pusić neuspješno pokušala postati glavna tajnica te organizacije, proteklih tjedana hrvatskim se medijima prenijela informacija o tome kako bivša šefica HNS-a cilja na mjesto čelnice Ekonomske komisije za Europu (UNECE) sa sjedištem u Ženevi.

Izvori bliski HNS-u za Index su još u ožujku neslužbeno kazali kako je Pusić navodno za tu poziciju lobirala i pri Plenkovićevoj Vladi.

No, ambicije HNS-ovke dokrajčio je aktualni glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, koji je u petak na mjesto čelnika UNECE-a imenovao slovačku diplomatkinju Olgu Algayerovu, prenosi Index.hr

Kako se navodi na stranicama UN-a, Algayerova je od 2012. godine stalna predstavnica Slovačke pred međunarodnim organizacijama u Beču. 

Izabrana Slovakinja Algayerova

"Algayerova će na ovom mjestu moći pokazati svoje diplomatske i liderske vještine, kao i duboko poznavanje regije te njezinih izazova i prilika", navodi se.

Slovakinja je ranije bila čelnica projekta slovačkih razvojnih milenijskih ciljeva (2010.-2012.), državna tajnica u slovačkom ministarstvu vanjskih poslova (2006.-2010.) te korporativna menadžerica za izvoz u Zentiva Internationalu (2004.-2006.).

Podsjetimo, Pusić se iz utrke za šeficu UN-a sama povukla početkom kolovoza prošle godine.