Gospodarski sud u Kragujevcu donio je rješenje o bankrotstvu poduzeća ''Zastava automobili AD'' u stečaju.

Predsjednik Gospodarskog suda i stečajni sudac Branislav Jovović rekao je agenciji Beta da je donio rješenje o bankrotstvu jer do predviđenog roka, 21. listopada nitko nije podnio plan reorganizacije tvornice.

''Proglašenje bankrotstva znači da će biti prodavana imovina radi namirenja povjeritelja'', rekao je Jovović.

Pred Gospodarskim sudom u Kragujevcu jučer je održano prvo povjeriteljsko ročište u stečajnom postupku nad poduzećem “Zastava automobili AD” na kome je prihvaćen izvještaj povjerenika stečajnog upravnika Agencija za licenciranje stečajnih upravnika o ekonomsko financijskom stanju tvornice, piše Beta.

Navedeno je da obaveze poduzeća iznose oko 300 milijuna eura, a najveća su dugovanja Pariskom i Londonskom klubu i Fondu za razvoj Republike Srbije.

Nenaplaćena potraživanja stečajnog dužnika su nekoliko desetina puta niža od obaveza i iznose oko pet milijuna eura.

U stečajnu masu ušla je, pored ostalog, gotovina sa dva računa u iznosu oko tri milijuna eura, nekretnine u vrijednosti manjoj od milijune eura, kao i oko milijun i po eura za koje je procjenjena mogućnost naplate.

Fabrika “Zastava automobili AD” koja je 1980-tih godina zapošljavala nekoliko tisuća radnika, dočekala je ljetos otvaranje stečaja sa samo troje zaposlenih.