Iako vlasti i dalje energično demantiraju Udruženja banaka BiH te tvrde kako se naša država, kada je riječ o bankarskim transakcijama, ne nalazi na crnoj, već na sivoj listi, iz nekoliko bh. banaka je potvrđeno kako Europska unija uveliko BiH tretira kao visokorizičnu zemlju! Potvrdio je to za Avaz i predsjednik Uprave "Raiffeisen banke" u BiH Karlhajnc Dobnig (Karlheinz Dobnigg).

Sporne transakcije

- Zbog činjenice kako je BiH tretirana kao visokorizična zemlja, strane banke pristupaju s posebnom pažnjom transakcijama s bankama u BiH i klijentima iz BiH, tražeći dodatne podatke i provjere, što može dovesti do produženja roka za izvršenje transakcije ili njenog odbijanja - kaže Dobnig.

Iako ističe kako je pozicija banke na čijem se čelu nalazi dosta bolja s obzirom na to da je članica grupacije čije je sjedište u EU, Dobnig navodi kako ona ipak mora uložiti dodatne napore pri uspostavljanju i održavanju korespondentnih odnosa sa stranim bankama. 

Zamjenica direktora Direkcije za marketing, komunikacije i kvalitet usluge "Sparkasse banci" u BiH Elmira Lalić ističe kako ova banka još nema znatnog povećanja broja spornih transakcija koje bi ukazivale na neki negativan trend, "jer se transakcije procesuiraju preko matične grupacije u Beču koja osigurava maksimalnu razinu sigurnosti i nesmetano odvijanje transakcija".

- Međutim, općenito se mora reći da činjenica kako je BiH od EU svrstana u grupu visokorizičnih trećih zemalja sa strateškim nedostacima u svojim režimima, koji predstavljaju znatnu prijetnju financijskom sustavu Unije, kao i bilo koji drugi negativan rejting na međunarodnoj listi, ima višestruko negativne implikacije, od obeshrabrivanja stranih investicija koje su bh. ekonomiji neophodne do otežanog odvijanja ili usporavanja financijskih tijekova- kaže Lalić.

Osjetiti probleme

Emir Jildizlar (Yildizlar), menadžer za odnose s javnošću "Sberbanke", rekao je za Avaz kako je u ovom trenutku veoma teško procijeniti efekte navedenog poteza EU, "s obzirom na to kako se tek nekoliko dana, kao i sve druge banke u BiH, praktično suočavamo s ovom situacijom".  

- Ono što je izvjesno jeste da će izvoznici prvi osjetiti ove probleme, ali i pojedinci koji žele kupovati u inozemstvu - kaže Jildizlar.

Blokirano 500 transakcija 

Da se BiH već suočava s ozbiljnim posljedicama, svjedoči potvrđena informacija prema kojoj je "Deutsche banka" u proteklih nekoliko dana stopirala oko 500 transakcija bh. banaka. Problem je još ozbiljniji ako se uzme u obzir da doznake iz inozemstva čine 20 posto bruto domaćeg proizvoda.