Najnovije vijesti

OŠ fra Jeronima Vladića posjetio sv. Nikola

OŠ fra Jeronima Vladića posjetio sv. Nikola

09.12.2011 17:45 Već tradicionalno zadnjih nekoliko godina njemačka humanitarna organizacija „Malteser“ obraduje i razveseli učenike OŠ fra Jeronima Vladića Ripci darovima u povodu božićnih blagdana i blagdana sv. Nikole.
Ljubić: Vijeće ministara do kraja godine

Ljubić: Vijeće ministara do kraja godine

09.12.2011 13:05 Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić kazao je danas u Mostaru kako će uraditi sve da se Vijeće ministara BiH formira do kraja ove godine. No, naglasio je kako je u ovom trenutku pred BiH nekoliko stvari koje su urgentne, a to su zakoni iz euroatlantskog partnerstva i usvajanje državnog proračuna.
Josipović i Kosor u ime Hrvatske potpisali Ugovor o pristupanju s EU

Josipović i Kosor u ime Hrvatske potpisali Ugovor o pristupanju s EU

09.12.2011 13:02 Hrvatska je danas drugačija zemlja od one koja je aplicirala za članstvom i najbolji dokaz koliko je snažna transformacijska moć naše politike proširenja - kazao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso uoči potpisivanja Ugovora.
Počelo priključivanje na vodovod po ramskim selima

Počelo priključivanje na vodovod po ramskim selima

09.12.2011 12:49 JKP „Vodograd" počelo je ovih dana sa priključivanjem domaćinstava i školskih objekata na novoizgrađeni sustav vodovoda po obodu Ramskog jezera. Prve priključke dobila je OŠ Fra Jeronim Vladić u Ripcima, te područna škola u Rumbocima.
OO HDZ BiH Rama uputio načelniku svoje kriterije

OO HDZ BiH Rama uputio načelniku svoje kriterije

09.12.2011 12:33 Poštovani predsjedniče, OO HDZ BiH Rama na svojoj posljednjoj sjednici razmatralo je vaš odogovor vezano za našu ponudu sklapanja Sporazuma između OO HDZ BiH Rama i OO HDZ 1990 Rama kojim bi se regulirao zajednički nastup naših stranaka u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti naše općine. Izuzetno smo zadovoljni odgovorom kojim ste jasno i nedvosmisleno poslali poruku da želite surađivati s našim općinskim odborom na dobrobiti pučanstva Rame.
Prije 31 godinu ubijen je najslavniji Beatles John Lennon

Prije 31 godinu ubijen je najslavniji Beatles John Lennon

09.12.2011 08:05 Na današnji dan prije 31 godinu Mark David Chapman dočekao je Johna Lennona ispred ulaza u zgradu u kojoj je Lennon živio u New Yorku i ustrijelio ga s četiri hica. Nakon hladnokrvnog ubojstva pričekao je policiju i predao se.
Iranci pokazali srušenu nevidljivu letjelicu

Iranci pokazali srušenu nevidljivu letjelicu

09.12.2011 07:51 Incident u kojem je CIA-ina bespilotna letjelica prošli tjedan “nestala” na iranskom teritoriju razotkrio je kako je SAD sve agresivniji u pogledu svojih obavještajnih akcija u Iranu. Na iranskoj televiziji pokazali su prve snimke srušene letjelice, koja je, čini se, u dobrom stanju.
Pobjeda Ivice Kostelića

Pobjeda Ivice Kostelića

09.12.2011 05:17 Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić ostvario je prvu pobjedu ove sezone u Svjetskom kupu. Aktualni 'vlasnik' Velikog globusa pobijedio je u slalomu u američkom Beaver Creeku. Nakon što je u šest dosadašnjih utrka na sjevernoameričkoj turneji samo dvaput bio među osvajačima bodova, Kostelić je dočekao svoju najjaču disciplinu i vratio se pobjedničkim navikama.
Pomozimo Katici Pavlović, majci pet sinova

Pomozimo Katici Pavlović, majci pet sinova

08.12.2011 14:40 Bog nam na različite načine pokazuje svoju ljubav i dobrotu. Vrhunac ljubavi nam je podario u svom sinu Isusu Kristu. U vrijeme iščekivanja njegova rođenja treba rasti i naša ljubav prema bližnjemu.
Imam poručio: Žene ne smiju prilaziti bananama i krastavcima zbog "opasnog" oblika!

Imam poručio: Žene ne smiju prilaziti bananama i krastavcima zbog "opasnog" oblika!

08.12.2011 14:00 Ako baš žele jesti voće i povrće koje svojim oblikom podsjeća na penis, otac ili muž im hranu trebaju isjeći na komade, a sve to kako se žene ne bi uzbudile i razmišljale o seksu!
Najbolji besplatni uredski alati

Najbolji besplatni uredski alati

08.12.2011 13:49 U vrijeme krize tvrtke štede gdje god stignu. Od uredskog materijala i softvera do donacija i ukidanja blagdanskih domjenaka. Kako bi što uspješnije racionalizirali svoje poslovanje, donosimo vam listu najboljih besplatnih uredskih alata prema izboru portala Mashable.
Sedam namirnica koje nikada ne bi trebali jesti

Sedam namirnica koje nikada ne bi trebali jesti

08.12.2011 13:34 Konzumiranje zdrave prehrane znači da ćemo jesti voće, povrće i meso koji su proizvedeni uz minimalno interveniranje u njihov uzgoj, odnosno, da su najčešće organski i imaju sasvim malo ili nimalo aditiva. No, današnja proizvodnja hrane često je upravo suprotna. Posljedica toga je šteta za naše zdravlje.
Svaki četvrti student u Mostaru dolazi iz RH

Svaki četvrti student u Mostaru dolazi iz RH

08.12.2011 11:37 Nekada su svršeni srednjoškolci iz Hercegovine mahom išli u Zagreb, Split, Dubrovnik, Rijeku i druge gradova u Republici Hrvatskoj kako bi upisali jedan od studija, no danas je stanje posve drukčije. Pored činjenice da danas najveći broj učenika iz Hercegovine studij za svoj životni poziv nalazi na mostarskom Sveučilištu, sve veći broj svršenih srednjoškolaca iz Hrvatske odabire Mostar za grad u kojem će završiti studij.
Više nego prošle godine
Dok je protekle akademske 2010./2011. godine na prvoj godini svaki šesti student bio s područja Republike Hrvatske, ove godine je taj postotak povećan. Od ukupno 2.893 upisanih u prvu godinu, njih 642 (22,19 posto) ima stalno mjesto boravka u jednom od mjesta u Republici Hrvatskoj. Tako akademske 2011./2012. godine skoro svaki četvrti student dolazi iz RH, točnije svaki 4,5. Uspoređujući s prošlom godinom, kada je od ukupno upisana 3.072 studenta, njih 492 (16 posto) dolazilo iz Hrvatske, ove godine taj postotak je daleko veći. Ove akademske godine u odnosu na prošlu iz Hrvatske je stiglo 30 posto više studenata. - Ima nas dosta iz svih krajeva Hrvatske. Nas iz Dubrovnika ima desetak na razrednoj nastavi, a evo, moja prijateljica je iz Metkovića, ova je iz Imotskog, ali i svih drugih krajeva. Mostar smo izabrali jer u Dubrovniku nema tog fakulteta, ali i mnogo je jeftinije za život, a i sasvim je blizu. Ovdje stanujem privatno - zajedno s prijateljicom - i plaćamo po 150 KM, još dodatno za komunalne troškove koliko potrošimo. Kako je skupo u Hrvatskoj, to je ovdje dosta jeftino. A tek šoping, pa u Mostaru ima svega, i to jeftinije nego u Dubrovniku, tvrdi studentica treće godine razredne nastave iz Dubrovnika. Premda studenti pristižu iz svih krajeva Hrvatske, najviše ih ima iz njenih najbližih krajeva. Tako iz Metkovića, Splita i Makarske stiže svaki četvrti od ukupnog broja studenata izvan BiH. Nakon dalmatinskih gradova dolaze i Zagrepčani, koji čine 6,32 posto stranih studenata, te gradovi iz Slavonije, posebice iz Vinkovaca, Osijeka i Slavonskog Broda. Premda na svim fakultetima ima studenata iz Hrvatske, njih skoro 70 posto upisalo se na Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (241 student) te Filozofski (204 studenta). Svakako, ova dva fakulteta upisuju natpolovičnu većinu ukupnog broja studenata. Na pojedinim fakultetima broj brucoša iz Hrvatske primaknuo se broju studenata iz BiH. Tako je, primjerice, Akademija likovnih umjetnosti u prvu godinu upisala 40 posto studenata iz Hrvatske. - Ohrabruje nas podatak da se iz godine u godinu na naše sveučilište upisuje sve više studenata iz Hrvatske. No, također, mogu reći da se na ovo sveučilište u prvu godinu upisuju učenici sa sve boljom prolaznom ocjenom, tvrdi dr. Vojo Višekrunom, pomoćnik rektora za nastavu i studente.
Večernji list
Svijet zanimljivosti

Svijet zanimljivosti

08.12.2011 11:12 Megapopularna glumica i redateljica Angelina Jolie u tijeku je pregovora o angažmanu u zasad neimenovanom akcijskom trileru Luca Bessona, prenosi Deadline. Uz The Lady, bit će to njegov novi redateljski uradak nakon gotovo desetljeća producentskog i scenarističkog rada.
‘Euro bi mogao eksplodirati, a Europa se raspasti’

‘Euro bi mogao eksplodirati, a Europa se raspasti’

08.12.2011 11:04 Stanje je ozbiljno (...), euro bi mogao eksplodirati, a Europa bi se mogla raspasti, što može biti pogubno ne samo za Europu i Francusku, već i za cijeli svijet’, rekao je ministar za televizijsku kuću Canal Plus, nekoliko sati uoči početka presudnog europskog susreta na vrhu u Bruxellesu.