Dužnosnici sirijskog gradića blizu Damaska su zaključili sporazum sa skupinom Islamska država (IS) o oslobađanju oko 300 radnika cementare koje od ponedjeljka drže džihadisti, naveo je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

SOHR nije mogao precizirati koliko je djelatnika tvornice Al-Badia u Dmeiru, 50-ak kilometara sjeveroistočno od glavnog grada već oslobođeno.

Jedan vojni izvor je rekao agenciji France presse da su deseci radnika cementare stigli u vojnu zračnu luku, koju drži vlada, blizu Dmeira. Bili su oteti tijekom ofenzive IS u tom području.

U online priopćenju je agencija Amaq, povezana s IS, navela da je džihadistička organizacija oslobodila oko 300 osoba ali je odbila pustiti 20 koje optužuje da pripadaju provladinoj miliciji.

U tekstu se precizira da su četvorica djelatnika cementa pogubljena jer su Druzi, ogranak šijitskog islama kojeg IS mrzi.

Kao i cijela zemlja, Dmeir je podijeljen u područja pod kontrolom IS, pod kontrolom islamističkih pobunjenika i pod kontrolom vojske.

Danas zrakoplovi bombardirali okolicu vojne zračne luke Dmeira gdje su se vodile žestoke borbe nakon ofenzive IS u ponedjeljak, naveo je SOHR. Džihadistička skupina je izvela već nekoliko masovnih otmica tijekom prethodnih ofenziva. U siječnju su oteli 400 osoba, među kojima žene i djecu u istočnoj pokrajini Deir Ezzor i prošle godine na sjeveroistoku Sirije IS je oteo 220 asirskih kršćana, od kojih su mnogu oslobođeni nakon pregovora.