Uz slavljenje najvećeg i najvažnijeg kršćanskog blagdana najčešće se vežu brojni simboli i običaji koji se razlikuju od zemlje do zemlje, ali većini je zajedničko ukrašavanje pisanica. Jaja su znak Isusova uskrsnuća jer su prema tradiciji usmjerena novom i probuđenom životu

Vjernici, ili oni koji tek drže do običaja, i ove godine bacit će se na posao bojenja jaja, na radost najmlađih ukućana. Na Uskrs će ih tako dočekati košarica puna šarenih pisanica. A jeste li se ikad zapitali zašto je jaje simbol Uskrsa?

Simbolika jaja proizlazi iz mišljenja da je svijet nastao iz jajeta. Takvo mišljenje bilo je zajedničko mnogim narodima u povijesti, piše Tportal.

Jaja su oduvijek simbolizirala rođenje, plodnost, obilje i proljeće, a već su ih stari Egipćani, Perzijanci, Grci i Rimljani međusobno darivali kao simbol novog života što stiže nakon zime.

Bojenje pisanica ukorijenjeno je i u hrvatskoj tradiciji.

Nema točne spoznaje o tome otkad se ukrašavaju uskrsna jaja, ali je poznato to da smo imali taj običaj i prije prelaska na kršćanstvo. Glinena jaja pronađena su tako u grobovima starih naroda s ovih prostora prije dolaska Hrvata.

Uskrs 'oslobađa' čovjeka iz smrti, kao što jaje simbolizira rađanje, stvaranje živog iz neživog. Da bismo tu klicu života doista preuzeli, jaje treba - pojesti. Pisanice omogućuju i bogat broj običaja kao što su darivanje, tucanje i gađanje jaja novcem.

Mnoge su se tehnike ukrašavanja jaja prenosile s generacije na generaciju. Dok nije bilo umjetnih boja, ljudi su koristili one koje su našli u prirodi, najčešće crvenu boju dobivenu od ljuske crvenog luka, cikle ili pak radiča. Jaja su se ukrašavala i tako da ih se kuhalo s laticama cvijeća i lišća dok su se u Dubrovniku ukrašavala voskom. Tvrdilo se da se jaja boje jer je Marija (majka Isusova) radila to (naravno ne za Uskrs) dok je Isus bio dijete.

Inače, svaka boja pisanica ima neko značenje, pa tako crvena može simbolizirati Kristovu muku, bijela čistoću, plava istinu, zelena plodnost...