Med je gust i sladak proizvod pčela koje ga tvore od nektara s cvjetova. Jedan je od najcjenjenijih prirodnih proizvoda još od davnih dana, a koristi se ne samo kao prirodni proizvod i zaslađivač već i u tradicionalnoj medicini kao pomoć pri liječenju različitih stanja, od ublažavanja kašlja i grlobolje do zacjeljivanja rana, piše Ordinacija.hr.

Danas poznajemo otprilike 300 različitih vrsta meda. Med se više od 80% sastoji od ugljikohidrata, a nešto manje od 20% od vode. Studijama je otkriveno više od 600 komponenti u medu koje imaju potencijalno blagotvorno djelovanje na čovjekovo zdravlje. Što se tiče sastava ugljikohidrata, dominira fruktoza, nakon čega slijede glukoza, maltoza i ostali šećeri. Od vitamina dominiraju vitamini B skupine i C vitamin, a od minerala kalij, kalcij, magnezij, fosfor, natrij i drugi. Uz to obiluje bioaktivnim komponentama poput flavonoida i polifenola.

VRSTE MEDA:

BAGREMOV MED

Svijetle boje, vrlo slatkog i ugodnog okusa zbog visokog udjela fruktoze, a niskog udjela saharoze. Često se koristi kao dodatak čajevima. Smatra se da ima protuupalno djelovanje, djeluje blagotvorno na jetra i probavni sustav.

KADULJIN MED

Svijetložut, ugodnog okusa. Djeluje blagotvorno na proces probave i cijeli probavni sustav, ima antioksidativno djelovanje zbog čega ima pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav. Pomaže u zacjeljivanju rana te u borbi protiv prehlade, grlobolje i kašlja. Djeluje tako da olakšava iskašljavanje i pospješuje izbacivanje sluzi iz organa za disanje.

KESTENOV MED

Tamne boje, gotovo smeđe. Ima posebnu aromu, mrvicu gorkast okus. Pomaže kod prehlada i kašlja, bronhitisa, ima antimikrobna, antibakterijska i antiseptička svojstva. Bogat vitaminima B skupine i vitaminom C.

LIVADNI MED

Med od raznog livadnog cvijeća. Pomaže u borbi protiv infekcija, bogat antioksidansima, pomaže u zacjeljivanju rana, djeluje blagotvorno na probavni sustav.

LAVANDIN MED

Bogatog okusa, boja se može razlikovati od svjetlijeg prema tamnijem, kao i ostale vrste, pomaže u funkcioniranju gornjih dišnih puteva, djeluje blagotvorno kod bronhitisa i kašlja. Ima umirujuće djelovanje, pomaže probavi i smanjenju nadutosti.

JESTE LI ZNALI?

• Pčele proizvode med više od 150 milijuna godina

• Za pola kilograma meda treba 556 pčela i dva milijuna cvjetova

• Med se nikada ne pokvari

• Zbog visokog udjela fruktoze, med je 25 posto slađi od šećera

• Da bi napravile med, pčele pohranjuju skupljeni nektar u saće, a zatim ga isparavaju mašući krila

• Prije nego što su se razvile biologija i botanika, ljudi su mislili da se cvjetni nektar pretvara u med posebnom čarolijom

• Med je osnovna hrana pčela. Razlog zbog kojeg su medonosne pčele toliko zauzete skupljanjem nektara s cvjetova jest stvaranje dovoljnih zaliha hrane za svoju koloniju tijekom zimskih mjeseci

• Med ima sličan sastav antioksidansa zdravih za srce poput špinata