Znanstvenici iz Australije objavili su da su razvili desetominutni test koji može otkriti prisutnost stanica raka bilo gdje u ljudskom organizmu, javlja CNN, pozivajući se na novoobjavljenu studiju.

Test je razvijen nakon što su znanstvenici na Sveučilištu u Queenslandu otkrili kako rak u kontaktu s vodom tvori jedinstvenu DNK strukturu.

Znanstvenici širom svijeta traže nove metode bržeg otkrivanja raka

Test funkcionira tako da otkriva prisutnost gore spomenute strukture, što bi moglo pomoći otkrivanje raka u ranije nego što je to moguće sada, navodi se u članku koji je izdan u časopisu Nature Communications.

"Otkriće da kancerogene molekule DNK tvore potpuno drugačije 3D nanostrukture od normalne DNK bilo je pomak koji je omogućio potpuno nov pristup otkrivanju raka na neinvazivan način u bilo kojem tkivu u ljudskom organizmu, uključujući i krv", rekao je profesor Matt Trau u izjavi, prenosi CNN.

"Ovo je dovelo stvaranju prenosivog i jeftinog uređaja za otkrivanje raka koji bi u konačnici mogao biti korišten kao pomagalo za dijagnostiku, možda i preko mobitela", dodao je.

Znanstvenici širom svijeta rade na istraživanju tehnika koje bi mogle pomoći u ranijem otkrivanju raka, budući da je poznato kako otkrivanje raka u ranijim fazama pospješuje šanse za uspješnu operaciju i liječenje.

Ranije ove godine znanstvenici na Sveučilištu John Hopkins u SAD-u objavili su kako su razvili test, nazvan CancerSEEK, koji u krvi traži znakove za osam čestih tipova raka. Test radi tako da otkriva prisutnost proteina ali i genske mutacije u uzorcima krvi. Ali, znanstvenici su dodali kako je potrebno još puno rada prije nego što test bude dostupan za široku upotrebu.

Kako funkcionira australski test?

Desetominutni test koji su razvili u Australiji tek treba biti isproban na ljudima, a potrebna su i velika klinička ispitivanja prije nego što ga se bude moglo upotrijebiti na pacijentima. No zasad su znakovi pozitivni. Testovi provedeni na više od 200 uzoraka krvi i tkiva otkrili su stanice raka s 90-postotnom točnošću, poručili su znanstvenici.

Za sada je test korišten za otkrivanje raka dojke, prostate, mjehura i limfoma, no znanstvenici su uvjereni da se može koristiti i za druge vrste raka.

"Znanstvenici dugo traže jednu zajedničku karakteristiku među raznim vrstama raka kako bi razvili dijagnostičku pretragu koja bi se mogla primijeniti na sve tipove", napisali su Trau i njegovi kolege Abu Sina i Laura Carrascosa u članku za akademski sajt The Conversation, prenosi CNN.

Budući da rak mijenja DNK zdravih stanica, posebno u pogledu distribucije molekula poznatih kao metilne skupine, test je napravljen tako da detektira tu promjenu u otopinama kao što je voda.

"Korištenjem mikroskopa visoke rezolucije vidjeli smo da se kancerogeni fragmenti DNK savijaju u trodimenzionalne strukture u vodi. To je bilo drugačije od onoga što smo vidjeli da se događa s DNK normalnog tkiva u vodi", navedeno je u članku. Test koristi čestice zlata, koje se vežu za DNK pogođenu rakom te utječu na molekularne promjene tako da uzrokuju vidljive promjene u boji. U sljedećem koraku znanstvenici će u kliničkim istraživanjima na ljudima pokušati utvrditi koliko rano rak može biti otkriven te može li se ovaj test koristiti za mjerenje učinkovitosti tretmana protiv raka.

Osim toga, istražuju u mogućnost korištenja različitih tjelesnih tekućina za otkrivanje različitih tipova raka i to od najranijeg do kasnijih stadija raka.