Znanstvenici su uspjeli eksperimentalnim koktelom već postojećih lijekova skoro za dvostruko produljiti životni vijek testiranim životinjama, javlja Science Alert.

Tim znanstvenika iz Singapura testirao je na oblićima Caenorhabditis elegans eksperimentalnu kombinaciju različitih kemijskih spojeva i utvrdio da koktel već postojećih lijekova može usporiti učinke starenja i značajno povećati dugovječnost tih živih bića.

Oblići žive dvostruko dulje

Iako se ta vrsta oblića na prvi pogled izrazito razlikuje od nas ljudi po svojem izgledu i formi tijela, C. elegans se često koristi kao ''proxy'' (približna jedinka) u istraživanjima procesa starenja baš zbog svog kratkog životnog vijeka, što znanstvenicima olakšava praćenje rezultata istraživanja. Također, dovoljno smo genetski slični da stručnjaci mogu sakupiti dovoljno informacija o mogućem utjecaju određenih kemijskih spojeva na naše tijelo.

Tijekom novog istraživanja, znanstvenici s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru (NUS) i Yale-NUS Collegea htjeli su vidjeti bi li se dodatkom komplementarnih spojeva dodatno pojačao učinak lijekova, poput Rapamicina, za koje je već poznato da pozitivno utječu na dugovječnost kod životinja.

Lijek Rapamicin

Lijek Rapamicin, poznat i pod nazivom Sirolimus, imunosupresivni je lijek koji sprječava odbacivanje transplantata osobito nakon transplantacije bubrega, ali se pokazalo da može usporiti proces starenja kod nižih organizama poput kvasca, crva, oblića itd. U kombinaciji s drugim, komplementarnim spojevima, takav koktel može istovremeno učinkovito usporiti brojne kemijske procese vezane za starenje.

Rezultati istraživanja pokazali su da kombinacija Rapamicina s tri druga sastojka može čak dvostruko produljiti život oblića - što je najbolji rezultat do sada u smislu produljenja životnog vijeka kod životinja. Dodatno, preliminarna analiza sugerira kako spomenuta kombinacija lijekova nije naštetila organizmima testiranih životinja.

Voditelj istraživanja Jan Gruber smatra da bi ovi lijekovi mogli imati sličan efekt i kod ljudi. 'Ne samo da bismo mogli dulje živjeti nego bismo mogli tijekom starosti biti vitalniji; ne patiti od bolesti koje su povezane s procesom starenja, poput bolesti krvožilnog sustava, artritisa, raka ili Alzheimerove bolesti'', objasnio je.