"Kao i svaka bolest i depresija je bolest koja ne bira ni čovjeka, ni vrijeme, ni mjesto", kazao je za Bljesak.info Jozo Kolobarić.

Naime, 31- godišnji sociolog i ekolog iz Posušja govorio je za dokumentarni serijal "Stigme" o dugogodišnjoj borbi i životu s depresijom.

Ispričao je Jozo o simptomima depresije, prihvaćanju dijagnoze i iznimnoj podršci obitelji.

U četvrtoj epizodi dokumentarnog serijala "Stigme" prepričao je kako je bilo zatražiti pomoć te otvoreno progovorio o ne tako rijetkim sucidalnim mislima koje se javljaju kod osoba koje boluju od depresije, ali i brojnih drugih bolesti.
"Vi se osjećate kao teret i u cjelokupnom tom razmišljanju vi želite da vas nema", naveo je.
 


Osvrnuo se i na odnos bosanskohercegovačkog društva prema mentalnom zdravlju te etiketama koje se lijepe onima koji bez ustezanja govore o ovoj gorućoj temi.

"Stigmu nositi, da vam prilijepe da ste ludi, da nije dobro da se s vama sjedi, da nije dobro biti s vama u društvu... Jednostavno, da vas se ukloni", istaknuo je Jozo.

Više od deset godina traje njegova borba s depresijom i trajat će, govori Jozo, zauvijek.
"Znam što znači biti odbačen, znam što znači kada vas napuste oni za koje ste misli da su vam tada najbliži i kada vam upute najgore riječi", naveo je.

Upravo odbačenost koju je doživio, ponukala ga je da govori o mentalnom zdravlju i depresiji kako bi podigao svijest građana da mentalno zdravlje nije tabu tema.

Za svoju 'misiju' Jozo je izabrao rušiti predrasude o osobama koje žive s duševnim bolestima i stanjima te je zajedno s magistricom kineziologije Ana Marijom Penavom i predstojnikom Klinike za psihijatriju SKB Mostar prof. dr. Mirom Klarićem održao seriju predavanja po Hercegovini na temu "Derepsija i anksioznost, rak duše".

Dokumentarni serijal "Stigme" nastao je u suradnji portala Bljesak.info i portala eTrafika. Riječ je o ispovijestima osoba koje su zbog svoje posebnosti suočene s predrasudama i diskriminacijom u društvu. Serijal će nastojati u deset epizoda upoznati javnost da među nama žive ljudi koji zbog svojih različitosti nailaze na osude i neprihvaćanje društva.


Svi oni koji se bore s mentalnim zdravljem te trebaju pomoć ili savjet mogu kontaktirati Plavi telefon 080 050 305, besplatnu liniju za pomoć.

Jelena Pervan/Bljesak.info