Odgovarajuća termička obrada mesa izazovan je proces za mnoge početnike u kuhinji. Važno je izbjeći isušivanje mesa i pripremu koja rezultira žilavim komadom bjelančevine, a koje je neizbježno popraćeno i gubitkom (dobrog) okusa, piše Pun kufer.

Termička obrada

Ako želite da omekšate tvrd komad mesa i pretvorite ga u sočno jelo koje može da se siječe viljuškom – najbolje ga je dinstati. Dinstanje je kuharska metoda koja se sastoji od dva koraka: prvo se meso proprži na jakoj vatri i na nešto masnoće kako bi se karamelizirala njegova površina, a potom se temperatura smanji, a jelo izloži produženoj obradi u nešto tečnosti.

Dinstanje je zapravo proces tokom kog se poboljšava okus svakog jela, a koje je idealno za sve one koji ne žele da prljaju mnogo posuđa.

Glavna razlika između dinstanja i kuhanja vidi se u količini upotrijebljene tečnosti tijekom tog procesa. Dinstanje podrazumijeva termičku obradu velikih komada mesa ili povrća koji su djelimično prekriveni tečnošću, dok se za kuhanje obično koriste manji komadi koji su potpuno uronjeni u tečnost.

Što točno morate da uradite

U posudi zagrijte nešto masnoće – najčešće ulja ili maslaca – i na njemu kratko pržite svaku stranu namirnice, dok ne dobije lijepu zlatno smeđu boju. Izvadite namirnicu iz posude i odložite sa strane.

U isti lonac dodajte nasjeckani luk i/ili bijeli luk i nastavite termički da obrađujete te namirnice kako bi jelu podarile aromu i okus.

Deglazirajte lonac, odnosno podlijte sadržaj lonca bujonom, vinom, pivom ili čak običnom vodom. Tečnost će pomoći da olabavite, otopite i ostružete zapečene komadiće hrane s dna lonca, a koji su puni okusa.

Kada tečnost uvrije, vratite glavni sastojak u lonac. Meso ili povrće trebalo bi biti djelomično potopljeno u tečnosti.

Poklopite lonac i nastavite namirnice termički da obrađujete na laganoj temperaturi na ringli ili u rerni.

Povrće ćete morati kuhati kraće nego veći komad mesa pa prilagodite vrijeme kuhanja sadržaju lonca. Niko ne želi da jede povrće koje se raspalo i pretvorilo u kašu.