Povodom 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, uredništvo portala Rama-Prozor.info svim damama želi sretan praznik.

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka (marta) svake godine. Tog dana se slave gospodarska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Prvi Dan žena se slavio 28. 2. 1909. u SAD temeljem deklaracije koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u fabrici Triangle Shirtwaist u (New Yorku 1911. godine) kada je poginulo preko 140 žena.

Od 1975. Ujedinjeni narodi službeno obilježavaju 8. ožujak kao Međunarodni dan žena, kada se slave njihova dostignuća i doprinosi u društvu, gospodarstvu, ljudskim pravima... 

Ideja da se obilježava međunarodni dan žena se prvi put pojavila početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do prosvjeda zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno prosvjedovale 8. 3. 1857. u New Yorku.

Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

U BiH žena nema na rukovodećim pozicijama u institucijama vlasti, kao ni u javnim preduzećima. Manje su plaćene i višestruko diskriminirane na radnim mjestima. 

U mnogim slučajevima nemaju pravo na porodiljni dopust, prijeti im se otkazom ako zatrudne, a na tržištu rada nemaju jednake izglede kao i muškarci. 

Također, nasilje nad ženama u našoj zemlji posljednjih godina je u porastu. Prema podacima nadležnih svaka četvrta žena je bila izložena nekoj vrsti nasilja. 

Upravo zbog ovih, ali i mnogih drugih stvari koje ženu stavljaju u neravnopravan položaj, njihova borba ni danas nije završena. 

Dan žena je ostao državnim praznikom u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgiziji, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu, a obilježava se cvijećem i poklonima.

Danas mnoge organizacije u svijetu, obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državnim praznikom u kojima to još nije slučaj.