Jenna Rizzo, fitness trenerica koja je podijelila svoj plan od pet točaka kako brzo smršavjeti, rekla je da je to točan niz koraka koje bi slijedila da želi izgubiti 10 kilograma u dva mjeseca.

Brzo mršavljenje može izgledati kao zastrašujući cilj, pogotovo ako želite izbjeći bilo što neučinkovito poput brze dijete. Ali, moguće je, kaže Jenna Rizzo, fitness trenerica koja je podijelila svoj plan od pet točaka kako brzo smršavjeti, rekavši da je to točan niz koraka koje bi slijedila da želi izgubiti 10 kilograma u dva mjeseca. Nekoliko malih promjena životnog stila, u kombinaciji s jasnom namjerom, mogu puno doprinijeti, prenosi Best Life.

1. Izrazite svoju namjeru i postavite granice: Od samog početka trebali biste jasno razjasniti svoje ciljeve i namjere – ne samo sebi, već i onima u svom bližem krugu ljudi. 'Od početka bih svojim prijateljima i obitelji obznanila svoju predanost', kaže Rizzo, 'Budimo realni, ponekad naša obitelj i prijatelji mogu biti stvarno neosjetljivi na naše ciljeve mršavljenja. Oni imaju tendenciju malo prekoračiti granice, govoreći: 'Lijepi ste takvi kakvi jeste, 'Jedan zalogaj neće ti naškoditi', 'Jedno piće te neće ubiti' — sigurna sam da ste sve to već čuli'.

Postoji još jedna korist od iznošenja vaših namjera. Jedna studija iz 2022. objavljena u časopisu Frontiers in Psychology sugerira da vježbanje s pozitivnom namjerom dovodi do učinkovitijeg vježbanja.

2. Planirajte odlaske u teretanu: Rizzo kaže da biste trebali ići u teretanu tri dana u tjednu radi strukturiranog programa treninga snage. Ona preporučuje 'trening snage jer sagorijeva više kalorija nego sam kardio trening' i može prirodno ubrzati vaš metabolizam. Strukturirani program je kada odlazite u teretanu točno znajući što vas čeka. 'Kada idete u teretanu bez plana, pripremate se za neuspjeh', kaže Rizzo.

3. Hodajte: Ne morate hodati sat vremena svaki dan - zapravo, Rizzo savjetuje da to ne radite, isključivo na temelju učinkovitog upravljanja vremenom, ali naglašava da bi svakodnevna šetnja trebala postati obavezna dionica vašeg životnog stila. Jedna ili dvije šetnje dnevno, od 10 do 15 minuta, mogu vam pomoći da izbjegnete cjelodnevno sjedenje, pri čemu se svakih 10 minuta šetnje vjerojatno svodi na oko 1000 koraka.

Vjerojatno ste čuli brojku '10 000 koraka' koja se govori o tome koliko biste trebali hodati dnevno, iako to nije monolitna statistika. Količina kojoj biste trebali težiti ne mora biti točno 10.000 koraka – svi su različiti, ali počnite tako što ćete vidjeti možete li povećati svoj dnevni broj koraka za 1.000 ili 2.000 koraka.

4. Vodite računa o kalorijama i proteinima: Da biste brzo smršavjeli, Rizzo kaže da biste trebali pratiti dvije stvari: koliko kalorija unosite i koliko proteina unosite. Praćenje kalorija može vam pomoći da ostanete u deficitu—drugim riječima, 'jedete manje od onoga što sagorijevate', kaže Rizzo—dok proteini mogu pomoći vašim mišićima da se brže oporave.

5. Spavajte sedam sati svake noći: Rizzin peti i posljednji savjet za brzo mršavljenje također je najjednostavniji za posvetiti mu se: spavanje. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje odraslima da spavaju između sedam i devet sati noću. Nedobivanje dovoljno sna može poništiti vaše napore u mršavljenju, smanjujući sposobnost vašeg tijela da sagorijeva masti. Odraslima koji redovito vježbaju također je lakše zaspati navečer.