70-godišnji muškarac doveden je na hitnu pijan i u nesvijesti, a kako bolnica nije mogla pronaći njegovu najbližu rodbinu jer nije imao identifikacijski dokument, zbog tetovaže koju je imao na prsima nisu znali što s njim napraviti.

Doktori u bolnici u Miamiju ostali su u etičkoj dilemi nakon što su vidjeli tetovažu muškarca na kojoj piše "do not resuscitate" (nemojte me oživljavati), s njegovim inicijalima ispod.

Kad je muškarcu puls počeo slabiti, doktori su ga odlučili tretirati kao da kao da tetovaža nije izjava o njegovoj želji, no istovremeno su zatražili etičke konzultacije.

Nakon završetka konzultacija, donesena je odluka da ipak poštuju njegovu tetovažu i pacijent je tijekom noći umro, piše New England Journal of Medicine.

Gregory Holt, vodeći autor studije o slučaju, najviše je bio zabrinut jesu li donijeli ispravnu odluku po pitanju zakona. "Florida ima stroga pravila po tom pitanju", rekao je za Gizmodo.

I dok se tetovaža s porukom "nemojte me oživljavati" može činiti ekstremnom, sličan zahtjev sasvim sigurno nije. Oko 80 posto američkih pacijenata Medicarea kaže kako žele izbjeći hospitalizaciju i intenzivnu njegu tijekom terminalne faze bolesti.