Zbog ruske invazije na Ukrajinu moglo bi doći do porasta cijena nekih proizvoda.

Stručnjaci smatraju da ovaj sukob ne bi trebao dovesti do globalne recesije, ali da bi zbog nestabilnosti na tržištu i prijetnji sankcijama moglo doći do veće cijene goriva i poljoprivrednih proizvoda.

Cijene nafte već su, nakon napada, na međunarodnom tržištu poskočile na 105 dolara zbog mogućih sankcija Rusiji. CNN navodi popis poskupljenja do kojih bi moglo doći diljem svijeta, prenosi Index

Gorivo

Globalne cijene nafte skočile su na iznad 105 dolara po barelu, dosegnuvši najvišu razinu od 2014. godine.

"Budu li sankcije obuhvatile platne transakcije, ruske banke, a možda i osiguranje ruskih pošiljki nafte i plina, ne mogu se isključiti prekidi u opskrbi", rekao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Najmanje tri velika kupca ruske nafte danas nisu uspjela dobiti jamstva zapadnih banaka za kupnju.

"Rusija je treći po veličini proizvođač i drugi po veličini izvoznik nafte u svijetu. S obzirom na niske zalihe i sve manje neiskorištene kapacitete, tržište nafte ne može si priuštiti velike poremećaje u opskrbi", rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Raste i cijena prirodnog plina koji se koristi za grijanje u kućanstvima i elektroprivredi. Referentna cijena u Europi porasla je danas za 29% na 114.65 eura po megavatsatu. Veći troškovi energije značit će i više troškova za kompanije.

Vjerojatno će poskupjeti i mlazno gorivo koje koriste aviokompanije, što bi moglo rezultirati većom cijenom zrakoplovnih karata. Pogođene će biti i industrije koje troše puno energije, poput proizvođača čelika.

Hrana

Globalne cijene hrane već su bile blizu 10-godišnjeg maksimuma. Sada bi ruska invazija mogla još pogoršati situaciju. Rusija je, naime, najveći svjetski izvoznik pšenice, dok je Ukrajina značajan izvoznik pšenice i kukuruza. Obje zemlje također izvoze i biljno ulje.

Cijene pšenice već su danas skočile na najvišu razinu od 2012. godine. Narasla je i cijena kukuruza te soje.

"Bez obzira na to gdje se točno izvoze namirnice, jasno je da, ako općenito postoji nestašica u svijetu, onda će cijena rasti", rekao je rekao je Ben May, direktor globalnog makroistraživanja u kompaniji Oxford Economics.

Ukrajina je ove sezone još uvijek trebala izvesti 15 milijuna metričkih tona kukuruza i između 5 i 6 milijuna metričkih tona pšenice. Sada se kupci poput Kine okreću Europi i Sjedinjenim Državama kako bi popunili mogući nedostatak tih proizvoda.

Helima Croft, voditeljica globalne robne strategije u investicijskoj banci RBC Capital Markets, rekla je da rizik od inflacije cijena hrane "izgleda akutan" jer Rusija i Ukrajina zajedno drže 25% svjetskog izvoza pšenice, dok samo Ukrajina čini 13% izvoza kukuruza.

Postoji još jedan potencijalni udarac za poljoprivrednike - Rusija je najveći proizvođač amonijevog nitrata, ključne komponente u gnojivima. Američki ministar poljoprivrede Tom Vilsack izjavio je danas da bi europski potrošači mogli biti izloženiji porastu cijena hrane nego Amerikanci.

Metali

Cijena metala koji se koriste u širokom rasponu potrošačkih proizvoda raste dok investitori analiziraju posljedice invazije i promišljaju mogu li sankcije uvedene Rusiji utjecati na opskrbu.

"Rusija je glavni proizvođač metala, uključujući aluminij i nikal, a također je i značajan proizvođač bakra. Strože sankcije Rusiji mogle bi dodatno umanjiti zalihe tih metala na globalnim tržištima", rekli su analitičari kompanije S&P Global Platts.

Cijene aluminija u Londonu su jučer skočile na rekordnu razinu. Ruski Rusal, koji je već prije bio sankcioniran od Sjedinjenih Država, jedan je od najvećih svjetskih proizvođača aluminija. Ako se nametnu nove sankcije, to bi moglo uzrokovati vrtoglavi skok cijena.

Cijene su već u porastu jer su pogoni u Europi morali smanjiti proizvodnju zbog rasta troškova električne energije. Metali kao što je aluminij koriste se u tisućama proizvoda diljem svijeta, od limenki za hranu i piće do vozila i elektronike.

Raste cijena zlata

Nakon napada su na međunarodnim tržištima porasle i cijene zlata te paladija. Cijena unce zlata porasla je jutros za 1.8 posto. Od početka mjeseca porasla je oko osam posto budući da rusko-ukrajinska kriza smanjuje apetit ulagača za rizičnom imovinom. Dragocjeni metal mogao bi ovaj mjesec zaključiti u najvećem plusu od srpnja 2020.

Rusija je treći po veličini proizvođač zlata u svijetu, a ruski Nornickel veliki je proizvođač i paladija i platine. Cijena paladija porasla je  za tri posto, a nakratko je dotaknula i najvišu razinu od kolovoza prošle godine. Cijena platine porasla je 1.5 posto.