Ukoliko bi sutra jedan od osnivača “Microsofta”, multimilijarder i humanitarac Bill Gates odlučio investirati u Federaciju BiH on to ne bi mogao učiniti zbog nerada vlasti.

Naime, iz Udruge poslodavaca FBiH ukazali su da zbog nefunkcioniranja Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH, u ovome trenutku je blokirano više stotina milijuna KM.

Povjerenstvo za vrijednosne papire FBiH ne funkcionira od studenog prošle godine zbog odlaska jednog od tri člana Upravnog odbora u mirovinu. Tijekom proteklih šest mjeseci isključivo iz političkih razloga nije došlo do imenovanja novog saziva Povjerenstva. I dok političari, podjednako iz vlasti i opozicije, zbog dnevnopolitičkih poena i partikularnih interesa odbijaju staviti imenovanja članova Povjerenstva na dnevni red Doma naroda Parlamenta FBiH i imenovati njene članove, kompletno gospodarstvo FBiH trpi štetu, naglašavaju iz UPFBiH.

Dodaju da ova situacija predstavlja ozbiljnu prepreku domaćim i stranim investitorima.

Direktor Udruge banaka BiH Berislav Kutle za Avaz kazao je da se zbog ovog stanja na tržištu ne može vršiti nikakva dokapitalizacija.

Povjerenstvo nije formirano iz političkih razloga i pravno niti jedan posao se ne može završiti. Imamo minimalno dvije banke koje bi trebale investirati novac, ali ne mogu to uraditi. Već u pet ili šest navrata pisali smo svim mjerodavnim institucijama, ali nikad nismo dobili odgovor, pojasnio je Kutle.

Dodao je da nitko trenutno ne može ostvariti pozitivno poslovanje, ne može nitko ništa investirati u dionička društva.

U pitanju su stotine milijuna KM koliko je samo trenutno na čekanju. Nikome normalnomu nije jasna ova situacija, ali je itekako realna, naglasio je Kutle.

Iz ureda predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislava Martinovića za Avaz kazali su da je ovo pitanje bilo točka dnevnog reda na jednoj od prethodnih sjednica.

Imali smo to na dnevnom redu, ali imali smo i stav zastupnika iz reda hrvatskog naroda po kojem prijedlog za imenovanje članova Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH nije bio usuglašen i oni su rekli da će posegnuti za vitalnim nacionalnim interesom. S obzirom da Vijeće za vitalni nacionalni interes pri Ustavnom sudu nije popunjeno, bojali smo se da bi to dodatno zakočilo taj proces, pojasnili su.

Dodali su da je u tijeku usaglašavanje novog prijedloga, te ukoliko predsjednik FBiH izađe s usaglašenim prijedlogom to se može staviti na dnevni red sljedeće sjednice.

Generalni direktor ASA grupacije Eldin Hadžiselimović kazao je da potvrđivanje imenovanja članova Povjerenstva stoji na Domu naroda FBiH.

Trenutno povjerenstvo nema mandat zbog kvoruma da donosi bilo kakve odluke. Već šest mjeseci imamo nefunkcioniranje ključne ekonomske institucije u FBiH. Pred ovim Povjerenstvom je stotina zahtjeva koji su vrijedni više od sto milijuna KM, u potpunosti je blokirano tržište kapitala. Trenutno se ne može ništa investirati u bilo koja dioničarska društva. Na primjer da sutra dođe netko tko bi kupio BH Telecom neće moći. Svima su puna usta ekonomije, a mi dolazimo u ovakvu situaciju, pojasnio je Hadžiselimović.