Šef Odjela za infektivne bolesti u Kantonalnoj bolnici Zenica Ednad Drljević u izjavi za TV1 rekao je kako nadležne federalne institucije trebaju proglasiti epidemiju morbila.

Oboljelih od ovog zaraznog oboljenja, kako kaže, provjereno ima u svim kantonima Federacije BiH.

''Mi smo imali dva slučaja morbila, potvrđena, ali mi radimo s dva kantona, odnosno i za Srednjobosanski kanton gdje imamo više od deset pacijenata. Tako da epidemija je skroz oko ZDK-a i proširit će se'', kaže Drljević.

Prema njegovim riječima, ''nadleženi ne žele proglasiti epidemiju jer bi, u tom slučaju, morali snositi financijske troškove za istu''.

Podsjećamo, sedmomjesečna djevojčica oboljela od morbila, s teškim plućnim komplikacijama, umrla je na Klinici za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), priopćio je KCUS.

Mala pacijentica bila je hospitalizirana na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a tri tjedna, od čega je dva tjedna bila na respiratoru, gdje joj je pružena intenzivna njega. Djevojčica nije bila cijepljena.

Šefica Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstveno KS Aida Pitić je rekla kako se i potvrdilo da je nedovoljna pokrivenost imunizacijom problem koji je regiju nakon nekoliko desetljeća dočekao.

Dodala je da su svi oboljeli iz skupine necijepljeni, a među njima su i adolescenti koji nisu cijepljeni, te je podsjetila da je procjenom rizika utvrđeno da u skupini osoba starosne dobi od nula do 30 godina ima oko 120.000 stanovnika.

''Budući da je pokrivenost imunizacijom manja od 50 posto u KS teoretski imamo šansu da nam oboli 60.000 stanovnika. Nadamo se da do toga neće doći'', navela je.