S današnjim tužnim odlaskom Špire Guberine (87) kao da je simbolično zauvijek zatvorena kultna splitska brijačnica iz "Velog mista". Uz 'dobrog duha kazališta', kako Špiru zovu kolege, u brijačnici su se okupljali danas pokojni Boris Dvornik, Ivica Vidović, Mustafa Nadarević, Ivo Gregurević... Uloge koje su odigrali velikani tadašnjeg glumišta ostale su nezaboravne.

Velo misto je televizijska serija snimljena od 1979. do 1981. prema knjizi Miljenka Smoje pod redateljskom palicom Joakima Marušića, uz glazbu Pere Gotovca.

Dominantna je figura bio brijač Meštar, kojeg je glumio Boris Dvornik. On je umro od srčanog udara 2008. u 69. godini. Ivica Vidović, Meštrov šegrt Očalinko, umro je tri godine kasnije nakon teške bolesti u 73. godini. Netjak u Velom mistu bio je Ivo Gregurević, koji nas je iznenada napustio lani.

Ovaj tjedan umrla su još dvojica glumaca iz ove živopisne kronike Splita. Mustafa Nadarević, u seriji Duje, umro je nakon duge bolesti u nedjelju, a sada i Špiro Guberina, kojeg pamtimo po izvrsnoj interpretaciji škovacina (smetlara) Strikana. Zanimljivo je da mu u početku nije bila namijenjena ta uloga.

"Trebao sam glumiti manju ulogu, jednog malo retardiranog mladića, ali to mi se nije svidjelo i odbio sam. To sam ljeto otišao na Dubrovačke ljetne igre i već zaboravio na 'Velo misto', ali produkcija nije zaboravila na mene. Naime, nisu bili zadovoljni radom glumca kojeg su odabrali za Strikana, dali su mu otkaz i sjetili su se mene", prisjetio se jednom Guberina.

Njegov Strikan je bio iz Hrvaca, mjesta pored Sinja, i u svojim replikama je trebao vjerno dočarati lokalni govor. Često je boravio s mještanima i od njih je i čuo izraz "muke ti ježeve", po kojemu ćemo ga uvijek pamtiti sa smiješkom, piše Jutarnji list