Preminuo je glumac Špiro Guberina. Imao je 87 godina.

Umro je u domu za starije u Zagrebu.

Guberina je rođen u Šibeniku 1. ožujka 1933. godine.

Proslavio se ulogom Joze u serijalu Velo misto.

U svom bogatom umjetničkom radu odigrao je preko dvjesto različitih uloga u kazališnim predstavama, na filmu i na televiziji. Cijeli svoj glumački radni vijek proveo je u Hrvatskom narodnom kazalištu. Osnivač je Malog hrvatskog teatra Kiklop.

U Šibeniku je pohađao glazbenu školu i svirao violončelo. Kao član šibenske amaterske družine u šibenskom kazalištu po prvi put stječe glumačka znanja i gluma postaje njegov životni poziv. Srednju školu je završio u Dubrovniku, a odlaskom u Zagreb upisuje se na Građevinski fakultet, koji brzo zamjenjuje matematičkim. No u konačnici je 1954. upisao Akademiju dramskih umjetnosti na kojoj je diplomirao 1958. godine.

Karijera

Kao srednjoškolac nastupao je u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. Godine 1952. u Zagrebu upisuje građevinu na Tehničkom fakultetu, iduće godine matematiku i fiziku na Prirodoslovno-matematičkom, a 1954. glumu na Akademiji za kazališnu umjetnost u klasi Branka Gavelle. Diplomirao je 1970. godine.

Kao student glume 1955. u zagrebačkom Dramskom kazalištu u ulozi Sir Olivera Kvariteksta u Shakespeareovoj komediji "Kako vam drago". 

U zagrebačkom HNK prvi put je nastupio 1957. u Brechtovu "Kavkaskom krugu kredom", igrajući ulogu Susjeda, a od 1958. u stalnom je angažmanu u tom kazalištu.

Nastupao je i u drugim zagrebačkim kazalištima te u Splitu, Dubrovniku i Osijeku u kojima je odigrao velik broj glavnih i većih uloga.