Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji su predložili zastupnici SDS-a.

Zakon je podržalo 27 parlamentaraca, protiv nije glasao nitko, suzdržana su bila četiri.

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, brašno, kruh dobiven od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, sol, šećer, homogenizirana dječja hrana.

Također, predlaže se da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara među kojima su: visokokvalitetna vina (uključujući pjenušava vina) i alkoholna pića; visokokvalitetne cigare i cigarilosi; luksuzni parfemi, toaletne vode i kozmetika, uključujući proizvode za ljepotu i šminku; odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, kolekcionarski predmeti i antikviteti...

Definirano je da predložena rješenja imaju ograničen rok primjene, do 31. prosinca 2022. godine, do kada se, kako navode predlagači, očekuje stabilizacija ekonomskih prilika.

SNSD-ov prijedlog da stopa PDV-a bude 10 posto je odbijen.