Od Madonne do Iana Browna, glazbenike su oduvijek privlačile sulude teorije zavjera, a nisu imune ni domaće zvijezde. Navodno postoji razlog zašto je tome tako.

Tijekom legendarnog Monterey pop festivala 1967., David Crosby iz Byrdsa s publikom je podijelio svoja razmišljanja o ubojstvu JFK-a.

"Nije ga ubio jedan čovjek. Upucan je s više različitih lokacija i bilo je više oružja. Priča je zataškana, svjedoci su ubijeni, a to je vaša zemlja", rekao je Crosby i to je bio vjerojatno prvi zabilježeni slučaj nekog javnog ispaljivanja teorija zavjera.

Bio je to ujedno i jedan od razloga zašto su Crosbyja izbacili iz benda, piše Index.hr

"Nije on znao ništa više od bilo koga drugog, samo je pokušavao izigravati cool lika", govori frontmen Roger McGuinn.

Ovih dana suludih je teorija više nego ikad prije, a Covid-19 pokrenuo je lavinu budalaština o povezanosti korone i 5G tehnologije, zlom Billu Gatesu, još groznijoj Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i mikročipovima, a glazbenici koji su širili taj sadržaj između ostalih su i Madonna, Ian Brown, MIA, Ice Cube, Wiz Khalifa, Right Said Fred, Jim Corr, Mutya Buena iz Sugababesa, ali imamo mi i vlastitog predstavnika, pjevača Tonyja Cetinskog koji je postao glavni širitelj neprovjerenih informacija. Robbie Williams je još 2016. širio priče o tzv. Pizzagateu, bizarnoj teoriji o američkim političarima koji iz podruma pizzerije u Washingtonu vode lanac dječje prostitucije.

Zašto toliko vole teorije zavjera?

Iako je teško generalizirati i govoriti o tome što povezuje sve ove ljude, postoji nekoliko razloga zašto teorije zavjera privlače toliko glazbenika.

Kao prvo, glazba privlači čudake i autsajdere, a profil tipičnog teoretičara (arogantni, tvrdoglavi, ponosno heterodoksni) jako podsjeća na profil prosječnog glazbenika. Većinu ih privlači "ono o čemu mainstream mediji šute", ali nemaju dovoljno znanja da odvoje činjenice od nebuloza. Budući da većina glazbenika spada u neku lijevu struju, neizbježno je da će neki drugi otići u drugu krajnost i zabrijati na ekstremno desnoj strani.

Isto tako, pušenje trave također pomaže.

A jednom kad zabrijete, vrlo lako je pronaći hrpu dokaza koji samo potvrđuju ono u što vjerujete. U neka jednostavnija vremena sulude je teorije bilo daleko lakše tolerirati i tretirati ih kao nešto smiješno i simpatično.

No, u vrijeme pandemije stvari su drukčije i svi su napeti i nabrijaniji. Uz sve to imate i gomilu dokoličara koji ne mogu nastupati pa sjede u svojim stanovima i kućama i smišljaju debilne priče.

Jedini problem je sljedba. Madonna će imati veću publiku od vaše frizerke koja je tijekom lockdowna kao da je pronašla svoju izgubljenu diplomu iz biologije pa svima dijeli savjete o epidemiji. Isto vrijedi i za Tonyja. Da se radi o vašem ujaku koji je u 2020. imao 20 lajkova od kojih je deset njegovo, nikom ništa. No, Tony ima daleko veću publiku i to je problem ako dijeli liječničke savjete.

No, jednom kad se stvari dovedu u red, a glazbenici se vrate nastupima, imat će daleko manje vremena i energije baviti se budalaštinama.