Proizvođač cjepiva Pfizer priopćio je u petak kako ispitivanja njegovog cjepiva na djeci u dobi od 2 do 5 godina pokazuju da ono nije pružilo očekivani imunitet kod djece ove dobi, te da dodaje treću dozu.

Farmaceutska tvrtka je odlučila dodati treću dozu za svu djecu i bebe u dobi od 6 mjeseci do 5 godina nakon što su njeni neovisni vanjski savjetnici pogledali dosadašnje podatke. Stoga iz Pfizera poručuju da će 'izmijeniti' ispitivanje dodavanjem treće doze.

- Kod kliničkih ispitivanja sada će biti uključena procjena efikasnosti treće doze od 3 mikrograma koja će se davati najmanje dva mjeseca nakon primanja druge doze kako bi se osigurala visoka razina zaštite u ovoj dobnoj skupini - navodi kompanija u priopćenju koje je prenio CNN.

Kompanija Pfizer je smanjila dozu koja se primjenjuje kod mlađe djece u usporedbi s onom koja se daje odraslima. Naime, za dobnu skupinu od 12 i više godina doza je 30 mikrograma, za djecu od 5 do 11 godina 10, a za najmlađu 3 mikrograma.

Preliminarna ispitivanja su pokazala da bi ova smanjena doza trebala izazvati jak imunološki odgovor kod djece i smanjiti rizik od pojave nuspojava.

“Ako se studija s tri doze pokaže uspješnom, planiramo u prvoj polovici 2022. dostaviti sve potrebne podatke regulatornim agencijama kako bismo dobili odobrenje za hitnu upotrebu za djecu od 6 mjeseci do 5 godina“, priopćio je Pfizer.