Vjerujemo da ste nekad nestrpljivi i da biste isti dan htjeli svoj novi odjevni predmet pokazati pred društvom, no moguće da ćete na kraju platiti cijenu vlastite nestrpljivosti.

Svi su vam pohvalili novu majicu i zatrpali vas komplimentima, no nažalost vam te pohvale neće pomoći s crvenilom i svrabom kože idući dan.

To se crvenilo zove alergijski dermatitis kojeg uzrokuje određeni alergen. Do reakcije vjerojatno neće doći momentalno, nego idući dan ili čak nakon nekoliko dana. Ovu reakciju najčešće uzrokuju boje na odjeći. Ovakve se boje koriste pretežito na sintetičkim materijalima, poput poliestera i najlona. Ove se boje otpuštaju iz tkanine prilikom znojenja i trljanja o materijal, piše Klik.hr.

Ove se reakcije mogu izbjeći pranjem odjeće prije nošenja, čime se taj višak boje uklanja.

Međutim, alergijski osip nije jedina negativna reakcija koju nova, neoprana odjeća može uzrokovati. U 2014. godini su znanstvenici na Sveučilištu u Stockholmu testirali odjevne predmete različitih boja, materijala, proizvođača i cijena. U 29 od 31 odjevnih predmeta, pronašli su kemikaliju zvanu kinolin, koju je Agencija SAD-a za zaštitu okoliša proglasila 'potencijalno kancerogenom za ljude' - iako još nisu provedena istraživanja na ljudima koja to potvrđuju.

Ulrika Nilsson, članica istraživačkog tima, navodi da su pronašli i druge, također kancerogene kemikalije, no također navodi da ne postoji dovoljno istraživanja o unosu navedenih kemikalija preko kože.

"U vašem je interesu oprati odjeću prije nošenja", navodi David Andrews, znanstvenik koji je istraživao kemikalije za uklanjanje mrlja, protiv gužvanja, za pojačavanje boja i sl. Također je rekao da proizvođači ne navode koje kemikalije koriste na odjeći, a iste su potencijalno opasne za ljude, a mogu biti štetne i za okoliš. "Zapanjujuće je da kupite majicu koja je navodno 100% pamuk, no nigdje nije navedeno koje kemikalije sadrži", nastavio je.

Budite strpljivi i pričekajte dan-dva dok vam se nova odjeća ne opere - za vaše je dobro!