Kruške (Pyrus) su voće, roda biljaka iz porodice Roseceaa, a o njenim se dobrobitima priča od pamtivijeka. Pazite li na zdravlje ili liniju, odaberite krušku.

Jedna kruška srednje veličine sadrži 96 kalorija. Izrazito je korisna za probavu jer je u njenom sastavu 5,1 gram vlakana.

Prehrana koja obiluje vlaknima pomoći će vam u sprječavanju nadutosti, održavanju zdrave razine kolesterola te dobre linije.

Kruške su izvor vitamina– C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje, korisna je informacija i kako kruške sadrže folnu kiselinu. A preporučuju se i kao idealna namirnica za male bebe.

Od minerala spomenimo kalcij, magnezij, kalij, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi pa jedenje krušaka čini čuda i za vaš imunitet, a kako počinje sezona prehlada i gripa, ne zaboravite već danas nabaviti ovo voće, piše Ordinacija.hr.

Kruška se smatra i hipoalergenskim voćem, što znači da osobe koje su osjetljive na hranu mogu jesti kruške bez straha od štetnih efekata.

Jedenje tri ili više porcija voća dnevno, poput krušaka, može sniziti rizik od senilne makularne degeneracije, koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba.

Kvercetin je još jedan antioksidans koji se nalazi u koži kruške, a pomaže u sprečavanju raka i oštećenja arterije koje uzrokuje srčane tegobe. Također, nedavna studija sveučilišta Cornell utvrdila je kako konzumacija krušaka može pomoći u sprječavanju Alzheimerove bolesti.

Savjet: nakon kruške se ne smije piti voda, jer može izazvati proljev.