Stručnjaci kažu kako su jaja stara između 7 i 10 dana idealna za kuhanje i najlakše ih je oguliti. Sigurno ste primijetili kako neka jaja ogulite bez problema, a druga vam, iako su bila u istoj kutiji, zadaju toliko muke da vam prisjedne jelo.

Da bi izbjegli takva neugodna iznenađenja, jajima dok se kuhaju u vodu dodajte žličicu soda bikarbone. Starija jaja su više alkalna i dolazi do problema s uklanjanjem ljuske, a soda bikarbona to neutralizira. Ona će povećati lužnatost i kasnije ćete ih guliti bez ikakvih problema.

Još neki trikovi za savršeno kuhana jaja:

Ako ne znate koliko su jaja stara, pokušajte ovaj trik - stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su vrlo svježa. Ukoliko potonu, ali stoje okomito - tada su savršena za kuhanje. Jaja koja isplivaju su stara.

Zagrijavanje jaja prije stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv pucanja. To možete napraviti na dva načina - tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promjena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske kod kuhanja.

Ako želite dobiti tvrdo kuhana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi kuhati. Šanse za pucanje ljuske tada su vrlo male.

Želite li dobiti jaja s mekanim žumanjkom unutra, tada ih žlicom polako stavljajte u vruću vodi i mjerite vrijeme. Ovisno o veličini jaja, trebat će vam oko tri minute.

Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuhate, jer inače neće biti jednako kuhana. Također, ako jaja prekuhate, tada će ona oko žumanjka biti zelenkaste boje, a bjelanjak će biti gumenastiji.

Nakon kuhanja ubacite jaja u hladnu kupku - u hladnu vodu ili u hladnu vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže kasnijem lakšem guljenju.

Želite li dobiti kajganu u ljusci, tada jaja dobro promućkajte prije kuhanja. Ovu metodu pripreme zovu i "zlatnim jajetom", jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju, prenosi 24 sata.