Radna grupa za izradu Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i njihovih obitelji završila je tekst nacrta zakona u koji su ugrađene primjedbe županijskih skupština i dostavila ga Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.
 
Prema riječima Salke Bukvarevića, ministra za braniteljska pitanja Federacije BiH, nacrt teksta će sljedeći tjedan biti proslijeđen na mišljenje federalnim ministarstvima financija i pravde, kao i Uredu za zakonodavstvo.

- Oni će imati rok od sedam dana da se izjasne, a potom ćemo nacrt zakona uputiti prema Federalnoj vladi. Bilo je zaista kvalitetnih primjedbi županija koje će biti ugrađene u zakon. Predstavnici braniteljskih organizacija najavili su nam da će svoje zahtjeve, kad je riječ o braniteljskom dodatku, dalje proslijediti prema Parlamentu Federacije BiH. Od nas su dobili informacije koje su naše realne mogućnosti, a to je 15 prava koja smo predložili u zakonu - rekao je Bukvarević za "Faktor".

Objašnjava da se kod izrade teksta nacrta zakona o pravima demobiliziranih branitelja vodilo računa o ustavnim nadležnostima.

- Tako je za zdravstveno osiguranje ustavna nadležnost županija, pomoć u liječenju će biti i federalna i županijska dužnost predviđena zakonom. U novom zakonu smo ostavili pravo na prijevremeno umirovljenje branitelja s 57 godina života. Da ima tri godine pripadnosti u Oružanim snagama i 20 godina radnog staža. Tu smo ostavili mogućnost dokupa staža u trajanju od pet. U nacrtu je predloženo i izuzetno materijalno osiguranje za branitelje od 60 godina koji nemaju ništa. U zakonu će također stajati da prioritet kod zapošljavanja imaju braniteljske kategorije - izjavio je Bukvarević.