Resorni ministar u Vladi FBiH Salko Bukvarević kao predsjednik Odbora za braniteljska i invalidska pitanja Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, s drugim članovima Odbora, održao je radni sastanak s predstavnicima koordinacije braniteljskih saveza Armije RBiH i HVO-a, a tema sastanka bio je Nacrt zakona o razvojačenim braniteljima uvršten na dnevni red sjednice Zastupničkog doma FBiH koja će biti održana 28. veljače.

Radi se o Nacrtu koji je predložio Klub zastupnika DF-GS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i koji bi na godišnjoj razini koštao minimalno 345 milijuna KM. Također, zahtjev Kluba DF-GS je da Nacrt ide u formi prijedloga, po skraćenom postupku, što znači da bi bilo jedno čitanje u Parlamentu, priopćeno je iz Ureda ministra Bukvarevića.

Ministar Bukvarević je upoznao nazočne da je pristigao veliki broj primjedbi od ministarstava, braniteljskih organizacija te da je Federalno ministarsvo servis svim braniteljima, što znači i saslušavanje i uvažavanje mišljenja svih braniteljskih udruga i svih branitelja podjednako. Naveo je i da Vlada FBiH, na sjednici održanoj prošlog tjedna, nije dala podršku ovom nacrtu, kazavši kako se radi o pravno i financijski neprovodivom zakonu.

U priopćenju se navodi da Odbor za pitanja branitelja i invalida Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici nije podržao da Nacrt zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, čiji je predlagač Klub zastupnika DF-GS, ide u parlamentanu proceduru po kraćem postupku.

Stav nije usuglašen zbog velikog broja primjedbi, kako s pravnog, tako i financijskog aspekta, te opsežnosti zakona i stoga je zaključeno kako je on neprovodiv.

Na sastanku s predstavnicima koordinacija braniteljskih organizacija Armije RBiH i HVO-a koji je održan nakon sastanka Odbora donesena su dva zaključka koji se odnose na zakonsko rješavanje prava razvojačenih branitelja.

''Smatramo da zakon treba proći određenu proceduru usuglašavanja i stoga smo zajednički predložili da Parlament razmisli o zaključku da se usvoji jedna radna skupina koju bi činili predstavnici svih klubova i koordinacije braniteljskih udruga i predstavnici Kampa ispred bivše zgrade Vlade FBiH. Imali bi rok od 30 dana kako bi sačinili prijedlog zakona koji je realan i provodiv i od kojeg bi imali koristi branitelji'', kazao je ministar za braniteljska pitanja FBiH Salko Bukvarević.

Sabahudin Ramić, predsjednik Koordinacija braniteljskih udruga Armije RBiH kazao je kako branitelji daju podršku zakonu koji je usvojila Vlada FBiH s amandmanima, te da je to zakon koji je realan, usuglašen i provodiv, što je u konačnici i najbitnije, jer od 2010. godine razvojačeni branitelji nemaju zakon.

Iz Koordinacije udruga HVO-a također podržavaju zakon koji je ranije upućen u parlamentarnu proceduru i koji je usvojen u Vladi FBiH te su kazali kako su dostavili i u pisanoj formi mišljenje i svoj stav.

S pozicije Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida na godišnjoj razini se izdvaja 315 milijuna KM i to za osobne i obiteljske invalidnine, naknade dobitnicima najviših ratnih priznanja, kao i za pomoć braniteljima za liječenje, pomoć za troškove dženaza i sprovoda te za druge vidove pomoći, i još 288 milijuna KM godišnje izdvaja Federalno ministarstvo rada i socijalne politike za vojne mirovine, dok bi sam zakon koji je predložen koštao oko 345 milijuna KM, priopćeno je iz Ureda ministra Bukvarevića.