Da su na pruzi u Donjoj Jablanici u funkciji bili auto-stop uređaji, odnosno pružne balize, stravična nesreća u kojoj su poginuli Jasmin Ceranić, Fehmin Turčinović, a ozljedama podlegao Haris Karič, mogla je biti izbjegnuta, tvrdi Dnevni avaz pozivajući se na izvore iz Željeznica Federacije BiH.

Sarajevske novine tvrde da se u tom javnom poduzeću o ovome problemu ''govori krišom''.

Prema pisanju Avaza, na ovom dijelu pruge ugrađeni su auto-stop uređaji čija je uloga da upozore strojovođu da smanji brzinu vlaka, da vlak zaustavi naglim kočenjem ako strojovođa ne postupi po proceduri, odnosno iz bilo kojih razloga prolazi signal pod crvenim svjetlom. Ovi uređaji, navodi Avaz, imaju zadatak da svojim djelovanjem automatski uvedu brzo kočenje radi zaustavljanja vlaka kod signala na pruzi, odnosno određenog mjesta opasnosti u stanicama, ako strojovođa ne poduzme potrebne mjere za smanjenje brzine, odnosno zaustavljanje vlaka. No, kako otkriva Avaz, ovi auto-stop uređaji, koji su prije rata bili u funkciji, danas ne rade i nisu radili ni u vrijeme nesreće.

''Svi znaju da auto-stop uređaji nisu u funkciji, kao ni drugi dio tog sigurnosnog uređaja koji se nalazi na lokomotivi. Da je to bilo u funkciji, sudar bi bio izbjegnut. To ovi iz Uprave kriju i prešutjeli su to istražnim organima, jer žele krivicu svaliti na poginule strojovođe'', kaže neimenovani sugovornik Dnevnog avaz iz Željeznica FBiH.

Pored ovo, Avaz šokantnom činjenicom naziva i to da je ''jedan od vlakova bio pretovaren i to 110 tona više od dozvoljenog''.

''Desetak novinarskih ekipa i dvjestotinjak mještana Donje Jablanice vidjelo je dizel-mašinu koja je nakon nesreće odvezla šest vagona, koji su bili 'viška''', piše Avaz.

''Taj je vlak zbog takve težine trebao imati još jednu lokomotivu, potiskivalicu. Nije ju imao. Nejasno je tko je i zašto naredio da se tih nekoliko vagona ukloni. Sve je dosta čudno i obavijeno tajnom. Vidjet ćemo što će pokazati istraga'', kaže Avazov izvor iz Željeznica.

S druge strane, portalu Bljesak.info, potvrđeno je iz Željeznica Federacije BiH kako je oformljeno povjerenstvo koje radi na utvrđivanju nastale štete nakon nesreće koja se dogodila u Donjoj Jablanici.

Istraga o uzrocima nesreće, kako nam je potvrđeno iz Službe za odnose s javnošću Željeznica FBiH, još uvijek je u tijeku.

''Istraga o uzrocima nesreće još uvijek traje. Po okončanju istrage od strane Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije i Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a i Željeznice FBiH moći će završiti i svoju istragu'', rečeno je iz Službe za Bljesak.info, nakon čega će javnost nakon okončanja istrage biti informirana.