Njezinoj slatkoći i sočnosti tijekom vrućih ljetnih mjeseci ne možemo odoljeti.

No, osim što ima fantastičan okus te izvrsno osvježava, lubenica obiluje antioksidansima i nutrijentima, poput vitamina A, B i C te minerala kalija, magnezija i cinka, koji su odlični saveznici zdravlja kože.

Upravo zahvaljujući obilju antioksidansa, ekstrakt lubenice čest je sastojak gelova za umivanje lica, tonera, pilinga i maski, piše Alternativa za vas.

Lubenica je bogata vlaknima, stoga potiče rad cijelog probavnog sustava, što za posljedicu ima i zdravi ten.

Budući da čak 93 posto njezina sadržaja čini voda, konzumacija lubenice, kao i nanošenje maski na lice, posebice se preporučuje osobama s masnom kožom koja je sklona aknama.

No, izvrsna je i za suhu i osjetljivu kožu jer sprečava njezino isušivanje te ublažava iritacije.

Redovitom konzumacijom soka od lubenice regenerirat ćete kožu na staničnoj razini, zahvaljujući čemu će ona poprimiti osvježen i zdrav izgled.

No, njezine zdravstvene dobrobiti ne uključuju samo kožu.Osim što ćete zahvaljujući njoj zablistati izvana, ova će ljetna namirnica ojačati vaš imunitet, donijeti energiju, sačuvati zdravlje srca, bubrega i jetre, a pomoći će vam i da izgubite eventualni višak kilograma.

Sok od lubenice – recept

Sastojci:

1 manja lubenica
sok od limuna + ploške

Priprema:

Očistite koru od lubenice. Pulpu narežite na manje komade pa ubacite u blender te izmiksajte. Po želji, procijedite u cjedilu kako biste dobili čisti sok.

Dodajte svježe iscijeđeni sok od limuna (koji je također izvrstan za ten!) te poslužite s ploškom limuna.

Sok možete čuvati u hladnjaku do tri dana, no najbolje ga je uvijek piti svježe iscijeđenog.

Po želji, u ovaj sok možete dodati i malo svježeg krastavca, metvice i kokosove vode.
Dobrobiti lubenice za kožu

1. Osvježava ten i poboljšava elastičnost kože

Lubenica obiluje beta-karotenom, vitaminom C i E te likopenom, moćnim antioksidativnim sastojcima koji pridonose osvježenom i mladolikom izgledu kože.

Likopen te vitamini C i E djeluju tako da smanjuju oksidativna oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala te poboljšavaju elastičnost kože.

Vitamin C je moćan antioksidans koji potiče stvaranje kolagena te smanjuje fine linije i bore. Zahvaljujući njemu koža poprima zdravi sjaj.

2. Smanjuje rizik od opeklina te ublažava već nastale

Beta-karoten iz lubenice smanjuje rizik za pojavu opeklina od sunca, a likopen ublažava crvenilo i upalne procese na koži.

Kod već nastalih opeklina pomoći može, primjerice, mješavina lubenice i krastavca koja se nanosi na osjetljiva mjesta na koži.

Također, odlična ideja je i sačuvati zelenu koru lubenice, narezati je na tanke ploške, rashladiti u hladnjaku pa rasporediti po koži zahvaćenoj crvenilom.

3. Pomaže u liječenju akni te sprečava pojavu ožiljaka

Zahvaljujući hidratantnim i protuupalnim svojstvima, lubenica pomaže i kod problema s aknama tako što smanjuje iritacije i crvenilo te smanjuje rizik od nastanka ožiljaka. Već prisutne ožiljke ublažava tako što dubinski regenerira stanice kože.

Također, lubenica pročišćava začepljene pore na koži te pomaže u eliminaciji mitesera.

Konzumirajte i koštice lubenice jer su one bogate magnezijem, proteinima, masnim kiselinama, vitaminom E i ceramidima, koji pomažu zaključavanju vlage unutar kože.

Magnezij usto snižava razine kortizola te uravnotežuj hormone, a samim time smanjuje i pojavu akni.

4. Djeluje kao prirodni eksfolijant

Osim konzumiranja soka od lubenica, možete njezinom pulpom nježno istrljati kožu lica.

Budući da sadrži jabučnu kiselinu, lubenica je odličan prirodni eksfolijant, što znači da pomaže uklanjanju mrtvih stanica s kože.

Zahvaljujući pomalo zrnastoj teksturi i bogatim hidratantnim svojstvima, lubenica će ukloniti nepravilnosti te će kožu zagladiti i učiniti je sjajnijom.