Na Wall Streetu su jučer cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, pa je S&P 500 indeks prekinuo negativni niz koji je trajao četiri dana.
 
Dow Jones ojačao je 0,29 posto, na 24.211 bodova, a za toliko je porastao i S&P 500, dosegnuvši 2.636 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,54 posto, na 6.812 bodova.
 
Rast S&P 500 indeksa nakon četiri dana pada ponajviše se zahvaljuje oporavku cijena dionica u tehnološkom sektoru, koje su danima bile pod pritiskom.
 
Skočila cijena dionica Alphabeta i Facebooka
 
Taj je sektor najviše porastao u ovoj godini, no u posljednjih tjedan dana izgubio je gotovo 3 posto jer se ulagači preusmjeravaju u druge sektore, kao što su bankarski i trgovački, koji bi mogli imati više koristi od očekivane porezne reforme.
 
Jučer je, međutim, cijena dionice Alphabeta skočila više od 1,2, a Facebooka više od 2 posto.
 
"Tehnološki je sektor još jednom predvodio rastom na tržištu", kaže Pater Cardillo, ekonomist u tvrtki First Standard Financial.

Traju pregovori o novom poreznom zakonu
 
Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Senat i Zastupnički dom Kongresa uskoro usuglasiti prijedloge dvaju poreznih zakona, a smanjenje poreza kompanijama i građanima trebalo bi potaknuti brži rast gospodarstva i zarada tvrtki, te tako podržati daljnji rast cijena dionica.
 
Doduše, ima nesuglasica između dvaju parlamentarnih domova, no pregovori traju.
 
Porasle cijene dionica i na europskim burzama

 
I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,36 posto, na 13.045 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 5.383 boda.
 
Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,37 posto, na 7.320 bodova.