Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli šesti dan zaredom, pri čemu je Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu, jer ulagači očekuju da će iduće godine američka središnja banka smanjiti kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 0,43 posto, na rekordnih 37.248 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,26 posto, na 4.719 bodova, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 14.761 bod.

Iduće godine slijedi smanjenje kamatnih stopa

Na najvećoj svjetskoj burzi i dalje vlada dobro raspoloženje jer nakon poruka čelnika Feda sa sjednice u srijedu ulagači vjeruju da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen i da iduće godine slijedi smanjenje kamatnih stopa.

Na posljednjoj sjednici u ovoj godini čelnici Feda ostavili su u srijedu kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, s obzirom da inflacijski pritisci postupno popuštaju.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je na konferenciji za medije da središnja banka najvjerojatnije više neće povećavati kamate i da je sada fokusirana na to „da ne pogriješi zadržavanjem kamata previsokima predugo vrijeme”.

Nakon poruka čelnika Feda, na tržištu se procjenjuje da postoji 90 posto izgleda da će središnja banka, nakon više od godinu i pol dana zaoštravanja monetarne politike, u svibnju početi smanjivati kamate.

Uz to, čini se da će, unatoč oštrom povećanju kamata, američko gospodarstvo izbjeći recesiju. Na to ukazuje i jučer objavljeni podatak o neočekivanom rastu prometa u trgovini na malo u studenome.

I na većini europskih burzi jučer cijene dionica rasle

Osim Dow Jonesa, i ostali su indeksi jučer dosegnuli nove najviše razine u ovoj godini.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle, nakon što su na posljednjoj sjednici u ovoj godini čelnici Europske središnje banke odlučili zadržati kamatne stope nepromijenjene.

Analitičari procjenjuju da je ECB, kao i Fed, završio ciklus povećanje kamatnih stopa i da iduće godine slijedi smanjenje kamata.

Londonski FTSE indeks ojačao je jučer 1,33 posto, na 7.648 bodova, a pariški CAC 0,59 posto, na 7.575 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,08 posto, na 16.752 boda.