Na Wall Streetu su u petak cijene dionica oštro pale nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio carine na uvoz iz Meksika, pa je S&P 500 indeks zabilježio pad četvrti tjedan zaredom.

Dow Jones skliznuo je jučer 354 boda ili 1,41 posto, na 24.815 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,32 posto, na 2.752 boda, a Nasdaq indeks 1,51 posto, na 7.453 boda.

Oštar pad cijena dionica posljedica je Trumpove najave da će od 10. lipnja uvesti carine od 5 posto na uvoz proizvoda iz Meksika, a potom će ih postupno povećavati do 25 posto sve dok Meksiko ne zaustavi prelazak nelegalnih imigranata preko granice.

Taj potez potpuno je iznenadio ulagače, pa je uslijedila prodaja rizičnije imovine i usmjeravanje na investicije koje se smatraju sigurnijim utočištem u nesigurna vremena.

„Na ovaj način se trgovinske carine povezuju s pitanjem nacionalne sigurnosti, koje je potpuno drugačije. Sada se postavlja pitanje koja zemlja nije ranjiva na carine i hoće li se ubuduće politička, diplomatska ili pitanja nacionalne sigurnosti rješavati prijetnjama carinama. Ako ste investitor, to je sasvim drugi svijet”, kaže Christopher Smart, direktor u Barings Investment Institute.

Uz to, analitičari kažu da je Meksiko najveći trgovinski partner SAD-a i da tisuće američkih kompanija koriste proizvode iz Meksika.

Ulagači su ionako nesigurni zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine jer se plaše da će to usporiti rast obaju gospodarstava, a otvaranje novog fronta s Meksikom moglo bi dodatno pritisnuti američko gospodarstvo.

U prva četiri mjeseca ove godine S&P 500 indeks porastao je oko 17 posto i krajem travnja dosegnuo rekordnu razinu jer su se ulagači nadali trgovinskom dogovoru između Kine i SAD-a.

Međutim, od početka svibnja, kada su napetosti između Washingtona i Pekinga počele rasti, S&P 500 indeks pao je četiri tjedna zaredom.

Tako je u proteklom tjednu S&P 500 izgubio 2,6 posto, dok je Nasdaq indeks skliznuo 2,4, a Dow Jones 3 posto.

U cijelom svibnju S&P 500 izgubio je, pak, 6,6 posto, dok je Dow Jones potonuo 6,7, a Nasdaq indeks 7,9 posto, što je njihov prvi mjesečni gubitak od početka ove godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,78 posto, na 7.161 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 1.