Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na sjednici Opće skupštine UN-a uoči glasanja o Rezoluciji o Srebrenici. Vučić je kazao da je Srbija bila prva po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika.

Ispolitizirana rezolucija

''Želim raskrinkati neistinito i lažno opravdanje za usvajanje Rezolucije. Ja sam se poklonio svim žrtvama sukoba u BiH, srpskim i bošnjačkim a i ranije sam se poklonio i položio cvijeće. Teško je govoriti nakon Njemačke koja je najjača zemlja u Europi i vjeruje da ima moralno pravo da pridikuje svima koji se ne slažu'', kazao je Vučić na početku.

Ponovio je stav od ranije da je ovo ''ispolitizirana rezolucija'', prenosi N1.

''Ovo je ispolitizirana rezolucija. Zašto se usvaja? Njemačka je govorila o pojedinačnoj i pravnoj odgovornosti, ako je to tako, zašto se usvaja Rezolucija? Ako govorimo o pojedinačnoj odgovornosti, ona je već osigurana kroz optužnice i presude i svi oni koji su optuženi već su osuđeni na kazne zatvora. Nema pojedinačnih imena u Rezoluciji, ne spominju se''.

Skrivane pripreme za rezoluciju

''Zašto samo ovaj slučaj, zašto samo ovaj primjer? Pitanje broj 2, pitali su da li ova rezolucija donosi pomirenje? Ne ovdje, nego u zemlji na koju se odnosi. NE, uopće NE. U regiji? Ne, uopće ne! Pitam Njemačku zašto su skrivali pripreme za ovu rezoluciju. Kada se pripremala za Ruandu, pripremala se na transparentan način'', kazao je Vučić.

Ponovio je da je Srbija bombardovana 1999. godine, te kazao:

''24. ožujka na Vijeću sigurnosti kada smo htjeli da razgovaramo zašto je bombardovana Srbija 1999. godine su nam rekli da ne gledamo u prošlost. Dva dana poslije su nam rekli da pripremaju rezoluciju za događaje pet godina prije toga. U tom slučaju činjenice nisu bitne. Kome je ovo potrebno i zašto u ovom trenutku? Zašto ti ljudi nisu progovorili o genocidu koji su počinile njihove zemlje? Zašto ne govorite o Holokaustu? To je jedini genocid koji su UN priznale''.

Pritisak na članice UN-a

''Genocid protiv srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu nitko nije čuo. Srbija je bila prva zemlja na svijetu po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika. 28 posto stanovništva je izgubilo živote. Druga je bila Francuska'', kazao je Vučić.

Obrušio se na zemlje koje su inicirale rezoluciju.

''Zašto ste morali vršiti tako veliki pritisak na države članice UN-a samo protiv jedne male zemlje kao što je Srbija. Zašto ste prijetili državama članicama koje nisu htjele glasovati za Rezoluciju? Zašto ste im govorili da neće dobiti ekonomsku pomoć''.

''Ja sam osobno otišao u Srebrenicu da pognem glavu i položim cvijeće i gotovo sam bio linčovan. Ne radi se ovdje o pomirenju, ne radi se o sjećanju..'', kazao je.