Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene pripravnosti, prenosi Tanjug pozivajući se na informacije iz Ureda predsjednika, koji je i vrhovni zapovjednik vojske te države.

Ranije je objavljeno da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU raspoređeni prijepodne u neposrednoj blizini brane i umjetnog jezera Gazivode na granici Kosova i Srbije.

Direktor Ureda Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić na konferenciji za medije rekao je da su "specijalne jedinice albanske policije naoružane do zuba, napale i zauzele jezero Gazivode kako bi osigurale [kosovskom predsjedniku Hashimu] Thaciju da poseti Gazivode".

"Samo da bi on mogao da se slika i voza čamcem, uhitilii su sve Srbe, vezivali, sa jednim ciljem - da zaplaše srpski narod. Albanske paravojne formacije nemaju pravo da budu na sjeveru Kosova. Ovo se dogodilo na očigled cijele međunarodne zajednice. Srbija je upozorila sve u Prištini i međunarodnoj zajednici da neće tolerirati nasilje", kazao je on.

"Fantomke i duge cijevi"

Beogradski mediji su prenijeli kako je 60 naoružanih pripadnika ROSU "upalo i preuzelo jezero Gazivode sa fantomkama i dugim cijevima", a pojavili su se i navodi kako su radnici koji su se zatekli tamo "vezivani".

Drugi mediji su naveli kako su pripadnici ROSU-a ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane.

Besim Hoti, zamjenik zapovjednika Policije Kosova za sjever, u izjavi za Radio Slobodna Europa odbacio je tvrdnje dužnosnika Srbije o zauzimanju umjetnog jezera i hidroelektrane Gazivode, kao i o navodnim uhićenjima. Rekao je da je u tom dijelu samo u tijeku "jedna posjeta", ali dodao da zasad nema više informacija.

Vučićeva naredba za stavljanje vojske u stanje naviše borbene pripravnosti prenesena je načelniku Generalstožera Vojske Srbije, prenose agencije.

I policija u pripravnosti

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović naredio je direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti, priopćio je MUP Srbije.

"Povodom napada Albanaca na sever Kosova i Metohije i uhićenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo kazneno delo, naložio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti", ističe se u priopćenju ministra.

Dodaje se da će Ministarstvo unutarnjih poslova nastaviti pratiti razvoj situacije i preduzeti sve mjere koje država bude naredila.

Glavni glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso izjavio je danas za Tanjug da ta misija još nema informacija o tome da su pripadnici ROSU-a ušli na sjever Kosova, u neposrednu blizinu hidroelektrane Gazivode.  On je za novinsku agenciju iz Srbije rekao da je u tijeku provjera točnosti takvih informacija i da se situacija nadzire.

Jezero Gazivode i pripadajuća hidrocentrala strateški su pogon na sjeveru Kosova, na granici sa Srbijom, kojim upravlja Elektroprivreda Srbije, a oko vlasništva i načina upravljanja već dulje vrijeme spore se Beograd i Priština. Iz spomenute hidrocentrale električnom energijom se opskrbljuje veći dio sjevernog Kosova, u kojemu većinu stanovništva čine etnički Srbi i u kojemu kosovske institucije slabo funkcioniraju.

Srpska strana tvrdi da Albanci zahtijevaju da im se Gazivode preda u zamjenu za ostvarenje obećanja iz sporazuma o formiranju Zajedničkog vijeća srpskih općina, svojevrsne samoupravne institucije u većinski srpskom dijelu sjevernog Kosova.