S obzirom na to da je ljeto na vrhuncu, a mnogi bh. građani tek planiraju put tijekom godišnjeg odmora, a povećan je i dolazak ljudi iz dijaspore, nadležni upozoravaju vozače da na put ne kreću umorni, te da klimu u vozilu prilagode na pravi način vanjskim temperaturama.

Stručnjaci upozoravaju kako se najveći broj prometni nezgoda događa zbog nepoštovanja ograničenja brzine kretanja, nepoštovanjem prvenstva prolaza, preticanjem, ali i vožnjom pod utjecajem alkohola i u stanju povećanog umora vozača.

U cilju što sigurnijeg prometovanja, dali su nekoliko važnih savjeta prije kretanja na godišnji odmor, s posebnim upozorenjem na vozače da na put ne kreću ukoliko su umorni, pod stresom i slično.

Ističu da je, ukoliko se odluče na duži put, neophodno praviti pauze, kao i da kod unosa hrane i pića treba biti umjeren.

"Vozilom ne upravljajte u papučama, sandalama i visokim štiklama, koristite lagane patike ili sličnu obuću koja vas ne steže i ne ometa u toku vožnje. Odjeća treba da bude u skladu s vremenskim prilikama i na put krećite isključivo zdravi i ne koristite lijekove", savjetuju iz Agencije za sihurnost prometovanja.

Oni ističu da je za sigurnu vožnju strogo zabranjeno konzumirati alkohol i psihoaktivne supstance, a da se pažljivo mora koristiti i klima-uređaj u automobilu.

Treba voditi računa da razlika između vanjske i temperature u vozilu mora da bude od pet do deset stupnjeva, a idealno je sedam stupnjeva. Tijekom vožnje obvezno treba koristiti sigurnosni pojas i auto-sjedalice za djecu, te obvezno provjeriti policu osiguranja i zeleni karton.

"Pribor za prvu pomoć nikako nemojte zaboravite. Ukoliko imate mališane koji su u stanju postaviti stotine pitanja tijekom vožnje, nabavite neku vrstu zabave za djecu", objavili su u Agenciji.

Oni ističu da se obvezno upišu važni brojevi, poput broja Auto-moto saveza, pomoći na putu, policije, naročito ako se odlazi u inozemstvo.

"Rezervni ključ od vozila obvezno nosite sa sobom, a prije polaska na put prekontrolirajte vozilo u ovlaštenom servisu, obvezno provjerite ulje, kočnice, gume i akumulator", kažu u Agenciji.

Prometnici upozoravaju kako se najviše prometnih nesreća s teškim posljedicama događa tijekom ljeta, iako su uvjeti za vožnju povoljniji nego zimi.

Djecu nikako ne ostavljajte u vozilu na parkingu!

S obzirom na to da je česta pojava da roditelji djecu ostavljaju u vozilu na parkingu, dok završe svoje obveze ili kupovinu, morate znati da to može biti vrlo kobno po vaše mališane, zbog toga evo nekoliko bitnih činjenica:

- Na usporavanje podizanja temperature u vozilu ne utiče u velikoj mjeri djelomično otvoren prozor.

- Za razliku od odrasle osobe, temperatura tijela djece se diže tri do pet puta brže.

- Pri vanjskoj temperaturi od 26 stupnjeva, u vozilu temperatura može dostići 32 stupnja u samo 10 minuta, a za 30 minuta, temperatura u parkiranom vozilu može biti i viša od 45 stupnjeva.

- Ako su temperature vani i više, temperatura vrlo brzo može dostići i 50 stupnjeva.