Iako je ljeto vrijeme opuštanja, kada je riječ o sigurnosti u prometu opuštanje ne bi smjelo uzeti maha.

Naime, mnogi vozači u ljetnom razdoblju voze bosonogi, u japankama, papučama i obući koja nije adekvatna pa tako ni sigurna za vožnju. Iako je vožnja u ovakvoj obući potencijalno ugrožavanje ostalih vozača u prometu, policija vam ne može napisati kaznu zbog toga, jer u Zakonu o sigurnosti u prometu nema navedene ove stavke.

''S obzirom da nije dozvoljeno prijeći granicu s EU ali i svim drugim državama bivše Jugoslavije u papučama, japankama, klompama i sličnoj obući, govori dovoljno je li to dozvoljeno ili ne, i koliko je to sigurno'', rekli su za Bljesak.info iz autoškole Start iz Mostara.

Kako su nam naveli iz ove autoškole vožnja u papučama i japankama nije preporučljiva, dok je dozvoljeno kada sandale imaju vezicu preko pete. Iako je riječ o ravnoj obući kakva se i preporučuje za vožnju, problem je što su to papuče, pa donji dio često može zapeti ispod papučice za kvačilo ili kočnice, što dovodi do gubitka kontrole nad vozilom, a potom i do nesreća.

''Vožnja u papučama je izuzetno opasna jer ona može zapeti za komande vozila, izokrenuti se na nozi, spojiti jednu komadu s drugom, spasti s komande, tako da može dovesti do opasnosti koja može ugroziti vas i druge sudionike u prometu. Što se tiče vožnje bez obuće, na to stvarno nemam komentara, to nema nigdje nego kod nas'', rekli su nam iz autoškole Start.

Statistike pokazuju da su upravo japanke odgovorne za oko 1,4 milijuna prometnih nezgoda svake godine. Istraživanja pak govore da je znatno opasnije voziti u japankama i papučama nego u visokim potpeticama jer su potpetice ipak čvršće pa su samim time i stabilnije za vožnju.

Sve veći broj istraživanja pokazuje da su sve vrste papuča opasne za vožnju, a japanke – kao najmekše od njih – iznimno su opasne i stručnjaci poručuju da bi ih se obavezno trebalo izbjegavati u vožnji. Napominju kako mnogi ljudi nisu svjesni opasnosti, a kada to osvijeste, nažalost, najčešće je već kasno.

Osim japanki, među najopasniju obuću za vožnju ulaze i tzv. platforme, visoke potpetice te espadrile. Također, nije preporučljivo ni voziti bos jer ni to ne ulazi u kategoriju sigurne vožnje.

No opet, na vozačima i vozačicama ostaje da odluče hoće li voziti u adekvatnoj obući za vožnju, ili će riskirati u opuštenijoj i opasnijoj varijanti. (bljesak.info)