Prije nekoliko mjeseci dvije mlade doktorice ubijene su u Sarajevu, nakon što ih je pokosio vozač u pijanom stanju, bez vozačke dozvole. Odgovor nadležnih bile su pojačane policijske kontrole na cestama. Policija uporno poručuje, pa tako je bilo i u ponedjeljak u programu N1: Bez adekvatnijih zakona i prijetnji kaznama, ne možemo očekivati pomak.

Stvarna svrha kažnjavanja se ne postiže

Zapovjednik PS Stari Grad Sarajevo, Nedžad Mulaosmanović, tvrdi kako se stvarna svrha kažnjavanja ne postiže.

Kao dokaz ističe da je u 2022. godini, u više od 8000 nesreća ozlijeđeno više od 1000 osoba. S druge strane, samo u prvih devet mjeseci ove godine, policija je imala očevid na više od 6000 nesreća, a ozlijeđeno je preko 900 osoba.

Vozači teško osjete kaznu

Alkohol nije među najčešćim uzrocima, ali posljedice takve nesreće često budu najteže.

Da bi se ostvarila svrha kažnjavanja, pojasnio je Mulaosmanović, mora se poraditi na zakonu o izvršenju sankcija.

"Da vozači zaista osjete i plate sankciju. Sada je jako teško osjete. Mi predlažemo izmjene zakona o sigurnosti u prometu  sa fokusom na alkohol od 2019. godine, međutim, nismo uspjeli – a neke druge stvari u istom zakonu su se mijenjale na jednoj ili dvije sjednice. Štetna posljedica za parkiranje i alkohol nije ista", naveo je.

Apsurdi u praksi

S tim u vezi napomenuo je i na druge apsurde u praksi.

"Zaustavi se vozač i utvrdi mu se prisustvo alkohola. Policajac je dužan od njega na mjestu događaja oduzeti vozačku dozvolu, jer mu se izriče zaštitna mjera. Onda mu u roku od tri dana vratite tu vozačku dozvolu, pa ga godinama ganjate i možda nikada ne uganjate da mu izreknete tu zaštitnu mjeru. Dakle, vi ste vozačku imali kod sebe, ali vam zakon propisuje da mu je morate vratiti u roku od tri dana", pojasnio je Mulaosmanović.

No, to je samo jedna od nelogičnosti. Važeći zakon o osnovama sigurnosti u prometu izašao je 2006. godine. Standardi života od tada su znatno promijenjeni.

"Da je sankcija i tada bila odgovarajuća, sad bi joj se izgubio smisao. Recimo, alkohol do 0.8 promila se kažnjava sa 50 KM. S druge strane, prema nekim odlukama u ŽS, kažnjava se konzumiranje alkohola na javnom mjestu, u parku sa 500 KM", naveo je zapovjednik PS Stari Grad.

On je sudjelovao i u radu radne grupe posvećene izradi izmjena Zakona o osnovama sigurnosti prometa. Pokušali su definirati obijesnu vožnju, urediti vožnju skutera – no ništa nije došlo na red.