Ovogodišnja je studija pokazala da je velika konzumacija gaziranih sokova tijekom adolescencije povezana i s problemima pamćenja kasnije u životu

Poznato je da gazirani sokovi nisu najzdravija pića, a osim što im se među brojnim drugim zdravstvenim problemima pripisuje i ubrzavanje propadanja zubi i veća mogućnost od dijabetesa i pretilosti, stručnjaci ističu da loše utječu i na mozak.

1. Mogu povećati rizik od demencije

Studija iz 2017. kaže dijetni gazirani sokovi povećavaju rizik od moždanog udara i demencije – kaže nutricionistkinja dr. Holly Klamer i objašnjava da je skupina od 2.888 odraslih koji su pili gazirane sokove pokazala gotovo tri puta veću sklonost razvoju Alzheimerove bolesti od onih koji ih nisu pili.

2. Mogu povećati rizik od moždanog udara

U SAD-u moždani udar ima oko 795 000 ljudi godišnje, a pripisuje mu se jedna od šest smrti povezanih s kardiovaskularnim bolestima.Studija iz 2020. godine objavljena u Journal of American Heart Association pokazala je da konzumacija jednog ili više gaziranih pića s šećerom dnevno rizik od moždanog udara povećava za čak 21 posto.

3. Mogu utjecati na san

Zbog visokog sadržaja kofeina, gazirani sokovi utječu i na trajanje i na kvalitetu sna – kaže Medicinski direktor klinike Optimale, dr. Chris Airey. To je pokazala i studija iz 2017. objavljena u časopisu Sleep Health koja kaže da gazirani sokovi i šećer koji se s njima unosi mogu značajno skratiti san i smanjiti njegovu kvalitetu.

4. Mogu uzrokovati probleme s pamćenjem

Prema studiji iz 2021. objavljenoj u časopisu Translational Psychiatry, pretjerana konzumacija gaziranih sokova tijekom adolescencije povezana i s problemima pamćenja kasnije u životu. – Konzumacija šećera u mladosti selektivno narušava strukturu mozga, učenje i pamćenje u odrasloj dobi – rekla je autorica istraživanja dr. Emily E. Noble za Eat This.

5. Mogu pridonijeti kofeinskoj ovisnosti

Kontinuirana konzumacija kofeina iz gaziranih sokova može dovesti do kemijskih promjena mozga zbog kojih još više za njima žudite, objasnila je savjetnica za prehranu u Oh So Spotless, dr. Brittany Lubeck koja savjetuje da, ako ih ne možete skroz izbaciti, njihovu konzumacija smanjite na minimum.

Vecernji.ba