Vojna parada organizirana je danas kroz poznati Palace Square (Dvorski trg) u ruskom gradu Sankt Peterburgu povodom obilježavanja 75. godišnjice oslobađanja Lenjingrada kojeg su nacisti držali opkoljenim 872 dana tokom koje je umrlo i ubijeno na stotine hiljada ljudi.

Uprkos izuzetno hladnom vremenu u St. Peterburgu, veliki broj građana okupio se na trgu kako bi prisustvovao komemoraciji umrlih i ubijenih tokom opsade Lenjingrada te obilježavanju tog historijskog događaja, javila je Russia Today.

- Opsada Lenjingrada je jedan od najtragičnijih, ali i najhrabrijih događaja u Drugom svjetskom ratu - kazao je komandant zadužen za organizaciju parade Aleksandr Zhuravlev, nakon čega je uslijedila minuta šutnje u znak sjećanja na mrtve.

Na otvaranju parade, vojnici iz različitih jedinica, uključujući pješadiju, mornaricu i zračne snage, marširali su u formacijama, a historijski dio parade uključivao je trupe koje su nosile uniforme Crvene armije.

Pratili su ih vojnici obučeni u uniforme iz vremena Drugog svjetskog rata, uključujući i čuveni borbeni tenk T-34, oklopna borbena vozila i kamione, ali građani su mogli vidjeti i modernu vojnu opremu poput borbenih tenkova T-72B3, oklopnih vozila BMP-3 i BTR-82A.

Ruska vojska kazala je da su ova vozila bila upotpunjena i drugim naoružanjem, uključujući S-400 rakete zemlja-zrak, raketne bacače Iskander te Tornado višenamjenski raketni sistem.

Kako se parada približavala krajnjoj destinaciji, šest borbenih aviona MiG-29 iz čuvenog akrobatskog tima Strizhi letjelo je iznad St. Peterburga.

Opsada Lenjingrada jedna je od najdužih i najkrvavijih opsada u historiji, počela je 8. rujna 1941. godine kada su Nijemci prekinuli posljednji put koji je vodio do grada. Istovremeno, finska vojska je prešla sovjetsku granicu sa sjevera, pomažući svojim nacističkim saveznicima u blokiranju Lenjingrada.

Svjedoci i historičari podsjećaju da je prva zima 1942. godine bila najteža, jer su stanovnici Lenjingrada morali preživjeti bez grijanja, bez snabdijevanja vodom, gotovo bez struje i s vrlo malo zaliha hrane. Tada bi svaki građanin dnevno dobijao 125 grama kruha.

Tokom blokade, sve glavne linije snabdijevanja bile su prekinute nacističkim snagama. Legendarni "Put života" bio je jedini izuzetak. Preko ledenog jezera Ladoge jedino je bilo moguće u opkoljeni grad unijeti hranu, municiju i medicinski materijal.

Nekako je grad opstao, a njegov herojski otpor od 872 dana završio se 1944. godine, postajući tako simbol otpornosti i odlučnosti, iako je kraj blokade došao prekasno za mnoge, jer je, prema različitim procjenama, poginulo 1,5 milijuna ljudi. Većina njih je umrla od gladi, dok su drugi ubijeni tokom granatiranja. (Fena)