Proučavala se povezanost prehrane i zdravlja, a jedno je od prvih istraživanja koje je pronašlo vezu između slatkih pića i raka.

Konzumiranje sokova ne samo da nas deblja, već njihovu konzumaciju možemo povezati s većim rizikom obolijevanja od raka. Informacije su to nove studije, ali iznenađujući dio je da u tu kategoriju ulaze i voćni sokovi.

Povećani dnevni unos od oko 3,4 grama soka, što je otprilike trećina limenke Coca-Cole, povezan je s 18 posto većim rizikom od nekih vrsta raka. Podaci su to istraživanja objavljenog u British Medical Journalu. Vjerojatnost samog tumora dojke povećala se čak za 22 posto! Kada su ljudi pili istu količinu nezaslađenog voćnog soka, također su bili u većem riziku od obolijevanja od raka, otkrili su istraživači.

Istraživanjem provedenim u Francuskoj proučavala se povezanost prehrane i zdravlja, a jedno je od prvih koje je pronašlo vezu između slatkih pića i raka. Njihovo otkriće također može ugroziti percepciju voćnih sokova, koji se često doživljavaju i promoviraju kao zdravi.

"Sva pića, bilo sa šećerom ili bez, sigurna su za konzumiraju kao dio uravnotežene prehrane", navodi se u priopćenju Američkog instituta za piće. Tvrtke za proizvodnju napitaka rade na tome da osiguraju više izbora sa smanjenim udjelom ili potpuno bez šećera, manjim veličinama pakiranja, kao i jasnim informacijama o kalorijama.

Istraživači su ispitali 97 pića i 12 umjetno zaslađenih pića, uključujući gazirana, sportska pića, sirupe i čiste voćne sokove. Utvrđene informacije ne znače nužno da ta pića dovode do raka. Studija nije nastojala shvatiti razlog te veze, iako su istraživači nagađali da bi utjecaj šećera na visceralnu masnoću, razinu šećera u krvi i samu upalu, mogao imati nekakvu ulogu. Aditivi koji se nalaze u sokovima i pesticidima u voću također mogu imati utjecaj, napisali su.

Istraživanje je pokazalo da nema povećanog rizika od raka od pića bez šećera, iako su ih konzumirali neki ljudi, ali ti rezultati možda nisu značajni, kažu istraživači. Voda, nezaslađeni čaj i kava također nisu pokazivali povećani rizik.

Istraživanje je dio francuske studije NutriNet-Sante, internetske studije koja prati oko 100.000 volontera od 2009. godine, piše Bloomberg.

vijesti.hr