Globalnu inflaciju najviše osjete građani. Sve više je onih koji kupuju samo neophodno, a voće i povrće postaje luksuz. Dokaz tome su tržnice na kojima se kupuje na komad. Prodavači kažu da su troškovi nabavke robe često veći u odnosu na zaradu.

Situacija je loša, kupovna moć građana je opala a samim tim i zarada, priča za FTV Huso koji godinama uzgaja i svoje domaće proizvode prodaje na sarajevskoj pijaci Markale.

Građani rado kupuju domaće, ali umjesto na kilogram-dva, voće i povrće kupuju na komad: ''Pazar je dnevni loš - skroz na skroz. Sve se na grame kupuje. Ima neke dobiti, ali tanko... Prije je bio jedan dan k’o sad hefta. Sad je drugačija situacija - od korone do ratova. Neće biti bolje'', kaže.

Huso kaže kako je široke ruke kada su u pitanju oni koji ne mogu kupiti sve što žele i što im treba. Umirovljenicima voće i povrće daje na veresiju jer zna da oni preživljavaju od mirovine do mirovine. I drugi prodavači razumiju besparicu.

Prodavači ne pamte gora vremena, kao ni građani, koji strahuju od novih i najavljenih poskupljenja. U kupovinu se ide samo po ono osnovno i koliko im potrošačka košarica dozvoljava. Strašno je, kažu, da su u odnosu na prošlu godinu kupovinu prepolovili.

Nije isto u odnosu na prošlu godinu, pokazuju i podaci Agencije za statistiku Federacije Bosne i Hercegovine. Primjera radi, u  rujnu ove godine cijene su porasle za 17,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle. Cijene hrane i bezalkoholnih pića su porasle za 26,2 posto, režijski izdaci za 2,6 posto a prijevoz za 28,2 posto. Lista poskupljenja je duga, pa je prava znanost ako itko uspije da živi i dodatno uštedi, piše FTV.