U igri za partnere u budućnoj Vladi Hercegovačko-neretvanske županije su i stranke trojke ali i SDA, rekao je za Bljesak.info Stjepan Bošković, čelnik županijskog ogranka HDZ-a BiH u HNŽ-u navodeći kako se o tome pregovara.

16 ruku

''Pregovaramo sa svima. U igri je i Trojka koja je na federalnoj razini. I to je osovina u kojoj pregovaramo. Ali, ne smijemo isključiti potencijal SDA koja ima sedam ruku u županiji tako da pregovaramo i s njima'', rekao je Bošković.

Kaže kako je želja hrvatskih stranaka da djeluju sa 16 ruku, onoliko koliko ''kontroliramo kroz HNS'' te da se pregovori vode s ciljem da bude što šira koalicija radi svih aktivnosti koje će biti pred budućnom vladom.

''Razgovori su se vodili i razgovori se vode i blizu smo dogovora'', rekao je Bošković naglasivši kako je HDZ BiH nezamjenjiv u ovoj županiji.

''U ovom trenutku svi su ti koji potencijalno žele biti u vlasti. Nemamo niti jednu stranku koja želi biti oporba i mislim da možemo stvoriti jednu kvalitetnu većinu. Dogovor će biti na način da u radu buduće vlade županije nema više blokada. Odnosno, sve elemente blokiranja rada vlasti ćemo isključiti i svi koji budu spremni na taj način će biti dio vlasti'', rekao je.

Na pitanje postoji li bojazan od blokada SDA budući da su opozicija na višim razinama, Bošković je rekao kako ne vjeruje da će do blokada doći.

7 ruku u županiji

''Samo mogu reći SDA ima sedam ruku u županiji i jasan je respekt koji moramo poštivati u ovom trenutku uvažavajući da su oni nezamjenjivi u Srednjoj Bosni tako da ne mislim da će doći do blokada i želim da do njih ne dođe jer u ovom trenutku je svima interes da imamo stabilnu vladu u županiji'', rekao je Bošković za Bljesak.info.

Vesna Šunjić, zastupnica HRS-a u Skupštini HNŽ,a kaže za Bljesak.info kako bi se u HNŽ mogla preslikati situacija i Središnje Bosne.

''Najvjerojatnije će se preslikati situacija iz SBŽ, odnosno koalicija sa SDA, što odgovara HDZ- u, s obzirom na njihovu dugogodišnju ljubav. Dovoljno je vidjeti kako stvari funkcioniraju u Mostaru. Ako nekim slučajem se situacija okrene prema Trojci, onda će najvjerojatnije nedostajuću podršku dobiti od strane zastupnika DF-a, kao što je to slučaj bio kod izbora izaslanika u Dom naroda'', smatra Šunjić.

Do komentara iz županijskog SDA nismo uspjeli doći do zaključenja ovog teksta.

Podsjećamo, u Travniku je ovog tjedna postignut dogovor o formiranju nove vlasti na području Kantona Središnja Bosna, koju će kao i dosad činiti HDZ BiH i SDA, koji u županijskoj skupštini zajedno imaju 20 ruku, a iznenađenja oko podjele resora ne bi trebalo biti.

Na čelu žena

S druge strane, čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, govoreći o formiranju vlasti u županijama, rekao je kako Nema razloga za prolongiranje, više je pitanje kako ubrzano odgovoriti ako je u pitanju mijenjanje resora itd. Također, nema razloga da ijednoga partnera eliminiramo iz pregovora'', kazao je.

Na upit u kojem je trenutku Hrvatski narodni sabor BiH, odnosno, HDZ BiH odlučio da im SDA, dugogodišnji partner neće biti partner,  Čović je rekao da je ključni problem nepovjerenje zadnje dvije godine i nevjerodostojnost.

No, govoreći početkom godine o formiranju županijskih vlasti, Čović je rekao kako se vlast ne može formirati bez SDA jedino u Srednjoj Bosni.

Inače, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije protekle je četiri godine djelovala u tehničkom mandatu. Ono što se za sada zna, ali je obavijeno i velom tajne, je to da će na čelu Vlade biti žena.

Bljesak.info