Misteriozna, oko 6,5 km duga rijeka duboko u srcu Amazone je toliko vruća da voda u njoj – ključa.

Za ovu se rijeku u Peruu dugo mislilo da je samo legenda, a kad je za to čuo znanstvenik Andrés Ruzo, mislio je da je to nemoguće, prenosi Daily Mail. Mislio je da za tako nešto treba ogromna količina geotermalne topline, a područje Amazone je jako daleko od aktivnih vulkana.

No onda je Ruzo ključajuću rijeku vidio vlastitim očima.

Za tu je rijeku prvi put čuo od svojeg djeda koji mu je ispričao priču o tome kako su španjolski konkvistadori ubili posljednjeg kralja Inka.

Poslije njegovog ubojstva, konkvistadori su se uputili u Amazonu u potragu za zlatom. Kad su se vratili, jedan je čovjek ispričao uznemirujuću priču o otrovnoj vodi, ogromnim zmijama i rijeci koja kuha.

12 godina kasnije Ruzo je ponovno od svoje tete čuo priču o neobičnoj rijeci.

Kao mladi doktorand geofizike na Sveučilištu Southern Metodist, Ruzo je poželio pronaći misterioznu rijeku.

'Počeo sam ispitivati ljude o rijeci. Moće li stvarno kipuća rijeka postojati? Pitao sam kolege s fakulteta, vladu, naftne kompanije… i svi su mi odgovorili 'ne'.

'To zapravo ima smisla. Vruće ili čak kipuće rijeke postoje, ali one moraju biti u blizini vulkana. Potreban je moćan izvor topline da bi se proizvela ovako velika geotermalna manifestacija.'

No za vrijeme ručka, teta mu je rekla da je ona doista vidjela tu rijeku, čak i plivala u njoj. Unatoč skepticizmu, Ruzo se 2011. zajedno s tetom uputio u džunglu.

Uskoro je otkrio kipuću rijeku u blizini svetog ljekovitog područja naroda Asháninka.

Na najširem dijelu, široka je oko 25 metara i duboka oko 6 metara. Voda u rijeci je dovoljno vruća da biste mogli napraviti čaj, a na nekim mjestima doslovce ključa.

'Da sam uronio ruku u vodi, dobio bih opekline trećeg stupnja. Da upadnem u rijeku, to bi me sigurno ubilo', rekao je Ruzo.

Rijeka kuha zbog pukotine u stijeni koja se nalazi ispod.

'Baš kao što mi imamo toplu krv koja teče kroz naše žile, tako i Zemlja ima vruću vodu koja teče kroz njezine pukotine i rascjepe.'

'Kad te Zemljine arterije dospiju na površinu, dolazi do geotermalnih pojava: isparavanja, vrućih izvora ili, u ovom slučaju, kipuće rijeke. Dijelovi rijeke su toliko vrući da životinje odmah uginu čim upadnu u vodu.

'Vidio sam razne životinje koje su tako skončale i to je bilo prilično šokantno. Prvo što se skuha su oči i one postanu mliječno bijele. Životinje pokušavaju isplivati, ali ne uspijevaju pobjeći jer ih vrućina brže ubije, prenosi Jutarnji list.

Iz nekog razloga znanost ovu rijeku još nije proučavala, no Ruzo namjerava to promijeniti.

Objavio je knjigu 'Kipuća rijeka: Avantura i otkriće u Amazoni', a sada se trudi sačuvati rijeku. Naime, okolica rijeke se malo po malo uništava drvosječom, a ako se nešto ne poduzme, u potpunosti će nestati.

'Shvatio sam da je rijeka pravo čudo prirode. Ako ju ne zaštitimo, to će čudo nestati', kaže Ruzo.