Tisuće ljudi izašle su sinoć u Tbilisiju na prosvjed protiv zakona o transparentnosti stranog utjecaja, koji ugrožava prozapadnu politiku Gruzije i težnje prema europskim integracijama. Izbio je manji sukob s policijom, javljaju Eho Kavkaza i Georgia Online.

U Maršu za Europu, u organizaciji nevladinog sektora i pokreta mladih, sudjelovali su predstavnici oporbe, aktivisti civilnog društva i građani. Kolona se protezala glavnom ulicom, Avenijom Rustaveli.

Organizatori prosvjeda pozvali su vlasti da otkažu drugo čitanje nacrta zakona o transparentnosti stranog utjecaja koje je zakazano za danas. Zakon je napisan po uzoru na ruski zakon o stranim agentima.
 


Nakon govora organizatora i čelnika prosvjednika, prosvjednici su se uputili prema parlamentu i okružili zgradu.

Georgia Online izvijestila je da se situacija ispred parlamenta zakomplicirala. Prosvjednici su pokušavali doći do pozornice koja je postavljena za današnji skup vladajuće stranke Gruzijski san. Pozornicu je čuvala policija, zbog čega je došlo do manjeg sukoba. Prosvjednici su uklonili dio barijere postavljene ispred zgrade.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je priopćenje u kojem poziva na poštivanje slobode okupljanja i poziva prosvjednike da ne razbijaju pozornicu postavljenu ispred parlamenta. "Svako kršenje zakona policija će odmah suzbiti", stoji u priopćenju.

Prosvjedi ispred parlamenta u gruzijskom glavnom gradu održavaju se svakodnevno od 15. travnja, ali nakon prvih nekoliko dana to su uglavnom bili manji događaji predvođeni studentima.

Drugo čitanje prijedloga zakona o transparentnosti stranog utjecaja zakazano je za danas. Vladajuća stranka Gruzijski san pozvala je svoje pristaše da danas izađu na skup podrške novom zakonu.

Ovaj je tjedan Europski parlament usvojio rezoluciju kojom poziva EU da ne započinje pregovore o članstvu s Gruzijom dok je na snazi kontroverzni zakon o transparentnosti stranog utjecaja. Gruzijske vlasti izrazile su ogorčenje ovom odlukom.