Na sastanku Predsjedništva Domovinskog pokreta (DP) prihvaćeno je sklapanje sporazuma o sastavljanju Vlade s HDZ-om, izvijestili su iz DP-a u četvrtak uz naglasak da u budućoj Vladi nitko neće u potpunosti kontrolirati resore, već će DP u svakom provoditi dio svojih politika, priopćila je ova stranka.

Smanjio se broj potpisa

"U svakom resoru će i DP provoditi dio svojih politika. U sporazumu o suradnji s HDZ-om usuglasit će se međusobne politike, što DP-u osigurava da u buduće politike ugradi velik dio svoga programa", priopćili su iz te stranke nakon jučerašnjeg sastanka Predsjedništva koji je, kako navodi Hina, potrajao dugo u noć.

Nakon sastanka smanjio se broj potpisa koje DP daje predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje Vlade jer Josip Jurčević, jedan od trinaestorice koji su iz DP-a izborili mjesto u novom sazivu Sabora, neće dati svoj potpis.

Glavni tajnik DP-a Josip Dabro potvrdio je Hini da je razlog nezadovoljstvo Jurčevića jer DP nije dobio i Ministarstvo kulture. Prema dogovoru, DP dobiva resore poljoprivrede, gospodarstva i demografije, za što će se osnovati novo ministarstvo.

Ministarstvo demografije

"U skladu s ključnom točkom koju smo isticali u predizbornom vremenu, a to je strateško pitanje demografije, DP vodit će Ministarstvo demografije, koje će biti ključno za provođenje pronatalitetnih politika, ali i useljeničke politike, kao i dijelom za zaštitu hrvatske granice", naglašavaju iz DP-a.

Navode kako samodostatnost u proizvodnji hrane, uz demografsku obnovu, povratak mladih, obnovu sela i promjenu općedruštvene klime, ostaje njihov ključni cilj.

"Sada smo dobili priliku situaciju mijenjati u praksi time što ćemo voditi Ministarstvo poljoprivrede. Osim toga, preuzimamo odgovornost i u resoru gospodarstva, koje je jedno od ključnih za postizanje ekonomskog prosperiteta", dodaju.

Borba za bolju Hrvatsku tek počinje. Svjesni smo da do promjena ne može doći u jednome danu, no već će mjeseci pred nama pokazati našu spremnost i odlučnost u provođenju nacionalnih politika, poručuje DP.

Kritika SDP-a

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u četvrtak da buduću vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta može srušiti jedino Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), a za koaliciju tih stranaka kaže da ih povezuje isključivo novac, odnosno financijski interesi, a ne programi.

"Kada vidimo koja su ministarstva tražena i dobivena, potpuno je jasno da se radi o financijskim interesima. Nema boljeg ljepila od novca, jedino što može srušiti tu vladu u sljedeće četiri godine je EPPO", rekao je Grbin na zagrebačkom groblju Mirogoj, gdje je izaslanstvo SDP-a položilo vijence u povodu Dana pobjede nad fašizmom.

Predsjednik SDP-a ustvrdio je da u pregovorima između HDZ-a i DP nije bilo ni riječi o gorućem hrvatskom problemu, kao što je korupcija, niti je DP iskoristio pregovore kako bi na stol stavio izmjene nekoliko važnih zakona.

"Kad se sjetim gospode iz DP-a kako su s nama razgovarali o tome da maknemo 'lex AP' i Turudića, kako su protiv toga glasali u Hrvatskom saboru prije par mjeseci, a danas o tome ne izgovaraju ni riječi, mogu reći da je to degutantno i dodatno narušava povjerenje građana u politiku i političke procese", rekao je.

SDP nije s DP-om ni u jednom trenutku razgovarao o formiranju vlade, već samo o konstituiranju parlamenta na "određenim temeljima koji bi osigurali da doista počne borba protiv korupcije", ponovio je.