Pripadnici MUP-a Srbije sudjelovali su u međunarodnoj akciji, kojom je rukovodio američki FBI i u Beogradu uhitili člana hakerske grupe "The Dark Overlord".

Članovi hakerske skupine "The Dark Overlord" od lipnja 2016. do danas neovlašteno su pristupali računalnim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava koje su potom ucjenjivali.
Ukrali su osobne podatke i informacije građana, uglavnom iz SAD-a, a onda su žrtvama slali ucjenjivačke poruke koje su sadržavale prijetnje da će informacije biti javno objavljene, osim ako žrtva ne uplati traženi novac, priopćio je srbijanski MUP.

Potom su zahtijevali isplate isključivo u bitcoinu (virtualna valuta), a na osnovu do sada dostupnih podataka, žrtve su uplatile više od 275.000 američkih dolara.

Pripadnici MUP-a Srbije identificirali su i priveli S. S. (38) iz Beograda, osumnjičenog da je jedan od članova "The Dark Overlorda", piše B92.

Pretresom stana i drugih prostorija koje osumnjičeni koristi nađena je i oduzeta digitalna oprema, a protiv njega će biti podnijeta kaznena prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio kazneno djelo neovlaštenog pristupa zaštićenom računalu, računalnoj mreži i iznude.

U listopadu prošle godine grupa "The Dark Overlord" tvrdila je kako je hakirala podatke klinike za plastičnu kirurgiju u Londonu te da će objaviti tko je od članova kraljevske obitelji bio u njoj na tretmanima. Uspjeli su hakirati čak i Netflix.

Nedavno je i u Hrvatskoj, u okviru međunarodne akcije, uhićen 19-godišnji haker iz Zaprešića koji je vodio Webstresser, najveći svjetski internetski servis na kojem su korisnici mogli unajmiti uslugu DDoS - kibernetički napad na vlasnike internetskih stranica u cijelom svijetu. Tada su također uhićena i dva hakera iz Srbije koji su bili administratori servisa.