Sa ekspanzijom novih tehnologija, polako prestaje potreba za raznim konvencionalnim upotrebnim predmetima bez kojih je život ranije bio nezamisliv. Volvo je najavio da će od 2017. kupcima nuditi automobile bez ključa - u vozilo će se ulaziti pomoću smartphona, a mobilni telefoni služit će i za startanje motora.

Da će klasičnim ključevima i bravama uskoro doći kraj, bilo je izvjesno kada su proizvođači automobila počeli ove predmete svoditi na privjeske sa ugrađenom elektronikom. Ipak, čak i u takvom obliku, to su i dalje bili ključevi.

Međutim, plan kompanije Volvo da od 2017. počne eliminirati automobilske ključeve u fizičkom obliku, nagovještava da bi auto-industrija u bliskoj budućnosti također mogla krenuti stopama švedske marke. Prema ovoj ideji, funkciju otključavanja automobila i startanja motora preuzet će smartphone - Volvo to naziva "digitalni ključ".

"Digitalni ključ" je u osnovi aplikacija pomoću koje će vlasnici "komunicirati" sa svojim vozilom, a veza se ostvaruje pomoću Bluetootha. Osim otključavanja i zaključavanja automobila, otvaranja prtljažnika i startanja motora, aplikacija omogućava vozaču da pomoću svog mobilnog telefona koristi više vozila, ali i da svoj "digitalni ključ" podijeli sa drugim korisnicima (članovima obitelji i sl.) bez potrebe da se fizički sretne sa njima.

Volvo će prve "digitalne ključeve" ponuditi kupcima 2017. godine, ali će u početku ova tehnologija biti dostupna samo na ograničenom broju modela i vozila, prenosi B92.