Ujedinjeni narodi (UN) još se uvijek bore u pokušaju sprječavanja gladi u Pojasu Gaze. Iako je došlo do određenog poboljšanja u koordinaciji s Izraelom, isporuke pomoći u enklavu i dalje nailaze na poteškoće, rekao je jučer viši dužnosnik UN-a.

Voditelj Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova na okupiranom palestinskom teritoriju Andrea De Domenico je rekao da se isporuke pomoći unutar Gaze suočavaju sa značajnim kašnjenjima na kontrolnim točkama i da je prošlog tjedna odbijeno 41 posto zahtjeva UN-a za isporuke pomoći sjevernoj Gazi.

"Za svaku novu priliku koja nam se pruži pronaći će se još jedan izazov"

"Mi plešemo ples u kojem radimo jedan korak naprijed, dva koraka unatrag ili dva koraka naprijed, jedan korak unatrag, što nas u osnovi uvijek ostavlja na istoj točki. Za svaku novu priliku koja nam se pruži pronaći će se još jedan izazov s kojim ćemo se nositi. Tako da nam je zaista jako teško doći do mjesta na kojem bismo željeli biti", rekao je De Domenico.

UN se dugo žalio na prepreke pri dopremanju pomoći te njezinoj distribuciji diljem Gaze. No, globalni bijes zbog humanitarne krize u enklavi koja broji 2.3 milijuna ljudi eskalirao je nakon što su u izraelskim zračnim napadima 1. travnja ubijeni humanitarni radnici World Central Kitchena.

Izrael je od tada odobrio ponovno otvaranje prijelaza Erez u sjevernu Gazu i privremenu upotrebu luke Ashdod u južnom Izraelu nakon što je američki predsjednik Joe Biden zatražio korake za ublažavanje humanitarne krize u Gazi, rekavši da bi se mogli postaviti uvjeti za američku potporu Izraelu u slučaju da ne bude djelovao.

"Problem nije samo u hrani"

"Došlo je do stabilnog porasta broja kamiona koji su ušli", rekao je De Domenico, dodavši da UN ne zna koliko je privatnih isporuka pomoći Izrael dopustio u sjevernu Gazu. No rekao je i da fokus također mora biti na poboljšanju pristupa pomoći unutar Gaze.

"Problem nije samo u hrani. Problem je u tome što je glad mnogo složenija, mnogo je veća od jednostavnog unošenja brašna. Voda, sanitarni uvjeti i zdravlje su ključni uvjeti za suzbijanje gladi", rekao je.

Američki dužnosnici primijetili su stabilan napredak u količini pomoći koja ide u Gazu, priopćilo je u utorak američko ministarstvo vanjskih poslova, ali još uvijek nije na željenoj razini i Washington radi na tome da to poboljša.