Umro je Aleksej Leonov, prvi čovjek koji je hodao svemirom, objavile su agencije. Leonov je 1965. bio prvi čovjek koji je izašao iz svemirskog broda u otvoreni svemirski prostor.

Aleksej Arhipovič Leonov bio je sovjetski i ruski kozmonaut, zrakoplovni general bojnik, pisac i umjetnik.

18. ožujka 1965. postao je prvi čovjek koji je prošetao svemirom. Tijekom misije Voshod 2 izašao je iz letjelice i u svemirskom prostranstvu boravio 12 minuta.

Imao velikih poteškoća prilikom povratka u kabinu

Pri povratku u letjelicu navodno je naišao na ozbiljnije probleme. Odijelo mu se tijekom boravka u svemiru napuhnulo te nije mogao proći kroz vrata. Uspio se vratiti u letjelicu tek kada je ispustio tlak iz odijela, piše The Independent.

Sudjelovao je i u prvome zajedničkom letu sovjetskih i američkih astronauta 1975. godine. Zapovijedao je svemirskim brodom Sojuz 19, koji se u orbiti oko Zemlje spojio s američkim svemirskim brodom Apollo, piše Enciklopedija.hr.

Trebao je ići na Mjesec

Rodio se 1934. u selu Listvjanki u Sibiru. Prije nego je postao kozmonaut bio je pilot u Zračnim snagama Sovjetskog Saveza.

Trebao je biti prvi Rus koji je sletio na Mjesec, no ta je misija kasnije otkazana. Nakon karijere u sovjetskom svemirskom programu postao je privatni poduzetnik, a bavio se i politikom.

Leonov je bio i pisac, napisao je niz znanstvenih radova i biografija. Bavio se slikarstvom. Neke od njegovih slika korištene su na poštanskim markama u SSSR-u.