Nakon malo ‘guglanja’ smo došli do zanimljivih informacija. Poslije snižavanja otkupne cijene po kilogramu smilja sa 6 KM na upola manju od 3 KM, smiljari su se uzbunili i malo negodovali. Doduše nikome nije bilo drago ali se negodovanje manifestiralo samo kroz komentare na internetu i na tome je izgleda ostalo ako isključimo informaciju koja je puštena kroz medije neprovjerena a radi se o malim i srednjim smiljarima koji se udružuju u zadrugu preko koje će tobože vršiti otkup po cijeni od 5 KM. Nikakvog broja ni imena i adrese se u toj objavi nije moglo naći a ni preko intenzivnijeg traženja. Izgleda pak da je ta objava sastavljena u nekoj birtiji i da je to ”spin” očajnih smiljara kojim se pokušalo ”zabrinuti” velike proizvođače ulja..

Kako god bilo, ne vjerujemo da je upalilo niti da će takvo nešto upaliti dok se zaista nešto ne dogodi, odnosno dok se ne pokrene opisana zadruga i projekt. Mi smo nakon toga odlučili provjeriti koliko stvarno naše smiljare brine niska cijena za koju preko interneta danima izražavaju negodovanje te koliko su se naši smiljari unijeli i zadali oko prodaje smilja, odnosno koliko ih je pokušalo bar odnijeti ulje na destilaciju i prodati ga preko interneta ili samo postaviti prodaju ”na suvo” pa vidjeti hoće li nakupiti narudžbi i isplati li se to raditi preko interneta.

Nažalost smo se razočarali. Na ključnim stranicama poput ebay-a, alibaba-e i sličnih nismo pronašli niti jednog običnog ponuđača iz Bosne i Hercegovine, no zato smo pronašli više tvrtki koje se bave otkupom i koji drže cijene od 1900 dolara pa do čak 3000 dolara!

Uzmemo li u obzir otkupnu cijenu od 3 KM po kilogramu te izjave proizvođača da je za kilogram ulja potrebno od 350-500 kg, jednostavno je zaključiti da im je profit i više nego velik. Izjave da je lani cijena kilograma ulja bila oko 1500 eura pa dosezala u nestašici čak i 2000 eura pa srozavanje otkupne cijene na 3 KM pri izjavama da se smilje i dalje mnogo traži te da će ga nedostajati i ovog ljeta ne donosi ništa ”pametno” za zaključiti osim toga da ove tvrtke deru obične plantažere. No, ako smiljarima to odgovara i očito ne rade ništa da to promijene osim kukanja preko tipkovnice, tko smo mi da se bunimo?

Izgleda da smo svi mi – ovce……..i ostat ćemo ovce?
 


Prosperitetna Hercegovina / Grude-online.com